dissabte, 14 de febrer del 2009

La nova immigració i la transformació urbana

L’exposició “Barcelona connectada, ciutadans transnacionals”aporta unes dades bens eloqüents sobre l’impacte urbà de la nova immigració. L’any 1975 l’àrea metropolitana de Barcelona tenia 2.984.000 habitants en 27 municipis. D’aquests 1.755.000 vivien a la ciutat de Barcelona. Un 48% dels habitants metropolitans havien nascut fora de la província (44% fora de Catalunya). A Barcelona, Ciutat Vella fou sempre la porta d’entrada d’alguns immigrants i d’altres anaven a les zones de barraquisme de la perifèria fins que foren substituïdes pels barris residencials a l’entorn de la ciutat o en els nuclis urbans veïns. Les successives onades migratòries des de l’any 1900 del segle passat transformaren el perfil de l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquesta immigració augmentà la mobilitat dins d’aquesta àrea i augmentà les seves connexions amb l’exterior. Molts d’aquests immigrants retornaven periòdicament al seu lloc d’origen.

L’any 2007 la ciutat metropolitana té 3.150.000 habitants en 36 municipis, dels quals a Barcelona en viuen 1.595.000. La gran novetat de la composició social és l’increment de persones que han nascut fora d’Espanya: el 16%. La immigració dels últims anys ha vingut de tot el món. És una immigració diversa amb una formació i composició social amb molta més diversitat de les grans immigracions del segle passat. Molts dels actuals immigrants tenen una qualificació superior a la requerida per la feina que desenvolupen.

Si Ciutat Vella de Barcelona ha estat de nou una porta d’entrada de la nova immigració, no l’assumeix tota. Amb els anys, una part d’aquesta immigració, a mesura que es consolida el reagrupament familiar (entre 2005 i 2007 hi ha hagut 15.000 reagrupaments), s’escampa per altres barris i en la pròpia àrea metropolitana. Gràcies a l’ocupació disseminada pel territori la nova immigració no ha afavorit l’existència de concentracions massives d’immigrants dins de la trama urbana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada