dissabte, 18 d’abril del 2009

Protestantisme IX

Esglésies baptistes / Federació d’esglésies independents d’Espanya-Catalunya

Les esglésies baptistes sorgeixen a Anglaterra però on tenen una expansió notable fou als Estats Units entre els segles XVIII i XIX. El nom de baptista fou adoptat a l’Anglaterra al segle XVII perquè practicaven el baptisme per immersió completa seguint les primitives esglésies anabaptistes del segle XVI que sostenien que el baptisme només podia ser per immersió i en persones adultes. El bateig d’adults i per immersió és un dels trets més característics d’aquesta església. Aquestes esglésies accentuen el compromís personal dels seus membres i per això només es bategen el adults que han fet professió de fe personal en el Crist com el seu salvador. Els baptistes es consideren successors històrics de les esglésies cristianes que, des dels temps apostòlics, havien defensant l'ús de les Sagrades Escriptures com l'única regla de fe i pràctica en la vida cristiana.

Els baptistes reconeixen l’absoluta sobirania de Jesucrist com a referent per tot cristià. La Bíblia és la única regla per la fe i la pràctica cristiana. L’individu es relaciona directament amb Déu a través de Jesucrist sense cap mediació institucional. Les esglésies han d’entendre’s com una congregació on tothom té els mateixos drets i obligacions. Des de la total separació entre l’església i l’estat, els baptistes fomenten el respecte a l’autoritat civil i fomenten la llibertat religiosa. Els fidels han de mantenir les esglésies i esdevenir evangelitzadors actius del món. Les esglésies baptistes son autònomes i s’uneixen fraternalment per cooperar en aquesta evangelització. El culte baptista és senzill, té lloc els diumenges i està basat en pregàries, cants, la lectura bíblica i predicació. A més, també tenen l’escola dominical per aprofundir l’estudi de la Bíblia. Entre setmana tenen culte i, un cop al mes, celebren el Sant Sopar. S’organitzen en congregacions basades en unes comunitats locals molt autònomes.

Els baptistes s'introduïren a Catalunya a través de Ricard Cifré, un català que havia estudiat teologia protestant a Amèrica del Nord i que, al tornar amb la seva família, fundà la primera església baptista a l’any 1877 a l'Hospitalet de Llobregat i una segona a Cornellà. Un altre introductor fou el suec Erik Lund que fundà una església a Figueres l’any 1881. Després Erik Lund anà a Barcelona a l'any 1833 per crear la primera església a la capital catalana.

Una part de les esglésies baptistes catalanes estan associades a la Federació d'Esglésies Evangèliques Independents d'Espanya-Catalunya (FIEIDE). Aquesta entitat es creà a l’any 1957 a partir de la coordinació d'algunes esglésies baptistes d'Espanya. Els membres d’aquesta federació són esglésies independents identificades amb la tradició baptista. Avui són 62 esglésies amb 89 llocs de cultes en tot Espanya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada