divendres, 29 de maig del 2009

Aprendre valors

Ahir tarda, en una interessant conferència dins del seminari "Religions i espiritualitat en un món en crisi” organitzat per la fundació Jordi Pujol en Lluís Duch, monjo de Montserrat, parlà de la necessitat de recuperar els mestres espirituals. La societat contemporània està mancada de persones amb capacitat d’aportar confiança i referents de significació. Els mestres espirituals, en el seu moment, complien aquesta funció i eren models a imitar tant pel seu comportament com pels valors que defensaven. Arran de la victòria del Barça a la Lliga de Campions vaig escriure sobre els valors sòlids que transmetia Pep Guardiola. Voldria retornar sobre aquest tema a partir d’un comentari que he sentit aquest matí per la ràdio.

El bon periodista Jordi Basté ha dit per RAC1, més o menys, el següent: fora un error traspassar el que havia fet Pep Guardiola en el futbol al camp social, polític o empresarial. Proposava que tot es quedés on estava, és a dir, en l’àmbit esportiu. No comparteixo aquesta visió. M’explico. El comentari de Jordi Basté no té en compte com s’aprenen els valors i el paper que juguen els models en la transmissió de la seva significació. La gran oportunitat d’aquests dies és aprofitar la presència mediàtica d’en Pep Guardiola per parlar dels valors que ell practica i que ha sabut transmetre als jugadors. Els medis de comunicació són uns instruments per transmetre valors, a més d’informar per crear opinió i estats d’opinió. Des d’aquesta perspectiva resulta interessant reflexionar sobre la possibilitat de que en Pep Guardiola pugui esdevenir un referent en la transmissió de valors.

La societat contemporània necessita aprofitar aquests moments en que s’evidencien models a imitar perquè encarnen uns valor sòlids. ¿Per què no aprofitar les oportunitats per aprendre els valors que són perdurables?. Els valors no s’aprenen amb discursos o sermons morals, sinó per la seva difusió vivencial a través del testimoniatge exemplar. Si en Pep Guardiola és testimoni d’uns valors sòlids, cal aprofitar-ho. Els adults hem de saber desvetllar als nens i nenes que ahir miraven embadalits a Guardiola i els jugadors el sentit dels valors que han fet possible els èxits del Barça.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada