dimecres, 27 de maig del 2009

Islam – Part VII

Els pilars de l’Islam

El nucli de la fe musulmana s'expressa en cinc preceptes, els anomenats cinc pilars de l’Islam que tot bon musulmà ha de complir:

1. La professió de fe (la xahada). Davant de testimonis i en els principals moments de la vida tot musulmà ha de recitar la fórmula: “No hi ha cap Déu tret de Déu, i Muhàmmad n'és el profeta» (Lā 'ilāha 'illā llāhu Muhammadur rasūlu llāhi en text romanitzat). Per fer-se musulmà només cal recitar aquesta expressió.

2. La pregària ritual (la salat). Cinc cops al dia, a unes hores fixades i en direcció a la Meca, els musulmans han de dirigir-se a Déu amb la pregària. Només una sola pregària, la del migdia del divendres, ha de fer-se comunitàriament i a la mesquita. En aquesta pregària es reciten sures de l'Alcorà i sovint es repeteix la invocació “Al·lah àkbar” (Déu és el més gran!).

3. L'almoina (la zakat). L'almoina té dues modalitats: l'exercida espontàniament i de manera lliure per agradar Déu i l’ obligatòria (zakat) segons la qual tots els musulmans han d'aportar als pobres i a la comunitat una desena part de les seves rendes i capital.

4. El dejuni durant el mes el Ramadà (el sawm). El ramadà és el novè mes del calendari llunar. Aquest és el mes en que començà la revelació de l'Alcorà. Des de l'alba a la posta del sol, els fidels han d'abstenir-se de menjar i beure, de fumar i de mantenir relacions sexuals.

5. El pelegrinatge a la Meca (el hajj). El darrer pilar bàsic de la fe islàmica és el pelegrinatge als llocs sants de la Meca. Els musulmans han de fer aquest pelegrinatge almenys un cop a la vida. Però només és preceptiu per aquells fidels capacitats i que disposin de mitjans per a poder-lo dur a terme. El pelegrinatge a la Meca té com objectiu visitar la Kaaba, la casa de Déu, que, per als musulmans, representa el centre del món. La Kaaba és una construcció cúbica de granet i marbre situada al centre de la mesquita anomenada Masjid al Haram a la Meca (Aràbia Saudí). Els musulmans creuen que la Kaaba és el lloc on Abraham anava a culminar el seu sacrifici i l'indret on el mateix Abaham repudià a la seva dóna Hagar amb el seu fill Ismael. El pelegrinatge pot acomplir-se de dues maneres diferents: la visita estricta als llocs sants de la Meca, és el considerat pelegrinatge menor (Umra); o bé la visita combinada dels llocs sants de la Meca i del seu terme sagrat (Haram), durant el mes de Dhu al-Hijja, únic mes en el qual pot fer-se el que es considera el gran pelegrinatge (Hajj). Durant la visita a la Kaaba els peregrins han de donar set voltes al recinte i tocar un cop a una pedra negra situada en la seva cantonada surest.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada