dimecres, 6 de maig del 2009

Protestantisme XVI

Expansió de les esglésies pentecostals


Les esglésies evangèliques pentecostals han tingut una notable expansió des dels anys vuitanta del segle passat. Fins i tot, pot considerar-se que aquestes esglésies són un contrapunt real a les famílies protestants tradicionals. A Catalunya les esglésies pentecostals han anat creixent en els darrers anys bàsicament per influència del fenomen immigratori. Per això, en els darrers, noves esglésies han vingut a sumar-se a la tradició pentecostal representada Catalunya inicialment per les Assemblees de Déu i l’església de Filadelfia.

Es probable que aquestes esglésies siguin avui el nucli més important de les esglésies evangèliques a Catalunya. Les diferents esglésies protestants han tingut amb les esglésies pentecostals els mateixos problemes que en altres països. L’expressió cúltica dels pentecostals amb el predomini de la música, els moviments de les persones, els desmais, els miracles, els dons de paraula, les gesticulacions entraven en conflicte amb els ritus de les esglésies protestants tradicionals. De tal manera que, en més d’una ocasió s’ha discutit si aquestes esglésies pentecostals podien ser considerades com esglésies protestants.

A continuació es descriuen algunes de les esglésies pentecostals més significatives avui a Catalunya (el nom entre parèntesi és el que consta en el registre de la FEREDE).

Església de Déu (Iglesia de Dios de España). Aquesta església neix als Estats Units a principis del segle XX i els seus plantejaments són molt similars a les Assemblees de Déu. És una església molt centralitzada. Cada comunitat té al davant un pastor que és anomenat bisbe.

Església de la Bíblia Oberta (Iglesias de la Biblia Abierta). Aquesta església inicia la seva activitat l’any 1970 amb l’obertura del primer local. Després, un grup d’esglésies evangèliques pentecostals independents s’han unit per formar una Federació anomenada “Esglésies Bíblia Oberta”.

Església de les Bones Notícies. (Iglesia Evangélica Buenas Noticias). Al 1978 diferents esglésies pentecostals independents de Catalunya es federen per constituir aquesta denominació eclesial.

Església d’Elim (Iglesia Evangélica Elim Pentecostal). Fundada a Anglaterra a l’any 1920 s’instal·la a Catalunya a l’any 1983. En els últims anys ha crescut per la incorporació d’equatorians i hondurenys.

Església pentecostal unida. (Iglesia Pentecostal Unida de España). Neix el 1945 als Estats Units. Neguen la doctrina clàssica de la Santíssima Trinitat. Els seus membres porten una vida molt asceta, no poden anar a cap espectacle, els homes han de dur el cavell molt curt i les dones no es poden maquillar. Tenen algunes esglésies en l’entorn de Barcelona.

Església cristiana evangèlica apostòlica. Creada al 1982 a Barcelona per una pastor pentecostalista nord-americà

Església Alcance Victoria. Aquesta església neix als Estats Units el 1977 amb la missió dur l’anunci pentecostal als drogadictes. Al 1988 es forma un petit nucli a Barcelona al barri del Raval.

Església Betània. Aquesta església es crea a l’any 1989. Aquesta església treballa activament per la regularització dels immigrants.

Església de la Vinya. (Comunidad Cristiana La Viña) Un pentecostalista nord-americà fundà aquesta església l’any 1993.

Església cristiana de la Palabra de Fe. (Iglesia Evangélica Cristiana Palabra de Fe) Aquesta església fou fundada per un pentecostalista català escindid de l’església de Filadelfia.

Centre Maranatha. (Comunidad Cristiana Maranatha). Es una església vinculada a una església pentecostalista de Chicago que treballa amb immigrants.

Església evangèlica de Canaan. Aquesta església pentecostalista és molt activa en cultes i està orientada a les activitats mediàtiques.

Església evangèlica de la Renovació. (Iglesia Cristiana Evangélica de la Renovación) Aquesta església fou fundada per tres pastors argentins en 1976 per escissió d’una església pentecostal de Badalona.

Església evangèlica Peniel (Iglesia Evangélica Peniel). Es tracta d’una delegació de l’església pentecostalista de Peniel

Església evangèlica de la Creu. Es d’origen venezolà i fou inmplantada a Catalunya a l’any 1996 per tres pastors d’aquest país.

Església del Deu viu. (Iglesia Cristiana Evangélica del Dios Vivo). Es tratca d’una particular església mexicana que tot i està relacionada amb el moviment pentecostalista té vocació de ser una refundació de l’església.

International Church. (International Church of Barcelona). Es una església pentecostalista creada a l’any 1993 per pentecostalistes anglesos sortits de l’església anglicana.

Holy Gost Global Harvest Church. És una església creada a l’any 2000 per pastors africans per atendre pentecostalistes de Nigèria, Serra Leona, Libèria, Togo i Ghana.

Pentecostal Ministry. Aquesta església surt d’un escissió de l’anterior.

Church of Pentecost. Aquesta església fou creada per una pastor de Ghana l’any 200

Holy Trinity Church. Es tracta d’una petita comunitat pentacostalista relacionada amb Ghana.

Centre Cristià Victorià. Es una església pentecostalista on participen persones nascudes a Ghana i Nigèria, junt amb catalans.

Assemblea de Déu de Corea. Església pentecostalista dirigida a coreans

Church of Christ. Comunitat pentecostalista instal·lada a Barcelona des de l’any 1992 integrada per filipins.

Charismatic Episcopal Church. Es tracta d’una església pentecostalista filipina on es barregen cultes pentecostals i rites catòlics.

The Great Commision Ministry. Aquesta església fou fundada a Londres per un grup de filipins l’any 1995. Arribà a Barcelona l’any 1996 i aplega a un petit grup de filipins.

Església Jesus is Lord (Jesus is Lord Church). Aquesta església, incialment constituïda per filipins, actualment ha incorporat a nigerians.

Jesus is Lord. No confondre amb l’anterior, malgrat la similitud del nom. Està formada per filipins i llatinoamericans.

Hi ha altres grups pentecostalistes sense cap denominació repartits per tot Catalunya. Diversos predicadors pentecostals crearen la Confederació de Ministres de l’Evangeli de Catalunya (COMEC) per tal de defensar la seva identitat com església protestant. La COMEC està integrada dins del Consell Evangèlic de Catalunya fet que ha facilitat el diàleg positiu i la comprensió mútua entre el protestantisme tradicional i el pentecostalisme a Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada