dissabte, 20 de juny del 2009

Islam XIII - Calendari islàmic

El calendari islàmic, anomenat at-taqwim al-hijri s’inicia amb l’Hégira, l’emigració de Mahoma de La Meca a Medina. Aquest any equival al 622 del calendari gregorià. Els musulmans es regeixen pel calendari de lunar, els anys del calendari lunar poden tenir entre 354 o 355 dies. Per això, per calcular un any islàmic, no és suficient afegir 622 anys al calendari gregorià. Els dies festius islàmics, a l’estar calculats sobre la base del cicle lunar, en relació al calendari gregorià occidental, varien de data cada any. El mes musulmà comença uns dos dies després d’una lluna plena, just quan es comença a veure’s el quart creixent. Els 12 mesos del calendari musulmà són:

Muharram, 30 dies
Safar, 29 dies
Rabi `al-Aw wali, 30 dies
Rabi `ath-Thani, 29 dies
Jumada l-Üla, 30 dies
Jumada l-Akhira, 29 dies
Rajab, 30 dies
Sha `ban, 29 dies
Ramadhan, 30 dies
Sahwwal, 29 dies
Zu l-Qa`da, 30 dies
Zu l-Hijja, 29 o 30 dies

El día comença amb la caiguda del sol. Els dies de la setama són:

yaum al-ahad (el primer, equival al diumenge)
yaum al-izayn (el segon, equival al dilluns)
yaum al-zalaza (el tercer, equival al dimarts)
yaum al-arbaa (el cuart, equival al dimecres)
yaum al-jamis (el cinquè, equival al dijous)
yaum al yumua (el sisè, equival al viernes)
yaum al-sabat (el setè, equival al dissabte)

2 comentaris:

  1. Quina és la font d'aquestes entrades sobre l'islam? podries citar-la, seria més útil per poder consultar-la si es vol ampliar informació i per reconeixer l'autoria del treball.

    ResponElimina
  2. Les fonts són diverses enciclopèdies, diccionaris religiosos i, en casos de dubte, enrevistes amb musulmans. Aquests també m'ha ajudat a la transliteració de la fonètica àrab. Si algun lector té alguna observació, correcció o suggeriment, no dubti en fer-ho públic. Així enriquim el text. Gràcies

    ResponElimina