divendres, 19 de març del 2021

Glosses per la vida quotidiana.

És molt humà tenir esperança. La majoria de persones desitgem un món millor i vivim pensant que serà així. Però, a vegades, els esdeveniments ens prenen aquesta esperança de les coses bones. La realitat imposa la seva llosa negativa i el cor ens contrau amb dolor per un present que nega el futur. Tot i així, no ens hem de donar per vençuts i, tornant-nos a posar dempeus de nou, hem de lluitar per aquesta esperança que és nostra i volgudament desitjada.
“Crearé un cel nou i una terra nova.
Ningú no es recordarà del passat,
no hi pensarà mai més.
Alegreu-vos,
exulteu amb una joia eterna
pel que jo crearé:
crearé una Jerusalem joiosa,
el seu poble desbordarà d'alegria.
Jo mateix exultaré per Jerusalem
i m'alegraré pel meu poble.
No s'hi sentirà mai més cap plor
ni cap crit de dolor”.
(Is 65,17-19)
Les actuacions dels individus són escrutades i contrastades per altres persones, i també per nosaltres mateixos. Hem de tenir referents per poder conèixer la integritat moral dels nostres actes. Un dels problemes del nostre temps és la debilitat d’aquests referents o el poc interès de les persones per emprar-los per judicar les seves actuacions. “La condemna ha arribat per això: quan la llum ha vingut al món, els homes s'han estimat més la foscor que la llum, ja que les seves obres eren dolentes. Tots els qui obren el mal tenen odi a la llum, i no s'acosten a la llum perquè quedarien al descobert les seves obres” (Lc 3,19-20) 

La societat no pot guiar-se per la llei del més fort, per la prepotència d’uns pocs i dòcil submissió dels altres. Res d’això ajuda a respectar ni promoure la dignitat de les persones. Quan les coses van malament, cal donar suport i ajudar a recuperar l’esperança i la il·lusió de viure. Sempre cal donar una segona oportunitat, o més si fa falta. Ningú ha de sentir-se sol ni desemparat. Cadascú, a la seva manera, pot contribuir fer un societat bondadosa.
“Totes les paraules del Senyor són fidels,
les seves obres són obres d'amor.
El Senyor sosté els qui estan a punt de caure;
els qui han ensopegat, ell els redreça.
Tothom posa els ulls en tu, mirant esperançat,
i al seu temps els dónes l'aliment.
Tan bon punt obres la mà
sacies de bon grat tots els vivents.
Són camins de bondat, els del Senyor,
les seves obres són obres d'amor”
(Salm 145/144, 13-17)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada