divendres, 19 d’octubre del 2012

Ara fa 20 anys: acords Estat i musulmans


El 10 de novembre de 1992, després de tres anys de negociació, es firmaren els acords entre l’Estat espanyol i la Comissió Islàmica d’Espanya en representació de vàries associacions musulmanes. De la mateixa manera, en altres dies, es firmaren uns acords amb les altres confessions minoritàries majoritàries: protestants i jueus. Ara fa 20 anys, els representants d’aquestes religions exigiren al govern tenir uns acords específics que fossin anàlegs als que l’Estat espanyol havia subscrit amb l’església catòlica l’any 1979. Era de justícia fer aquests acords perquè aquestes religions estaven totalment discriminades en relació als catòlics i les nova realitat del pluralisme religiós exigia oferir un marc jurídic estable per la pràctica religiosa.

El balanç d’aquests vint anys és ambigu. Els representants de la comunitat mususlmana consideren que, tot i que els acords foren una fita positiva, encara hi ha masses clarobscurs en la seva aplicació. Un d’ells, resolt recentment, és que les noves comunitats musulmanes sorgides en els recents anys estaven al marge. Un obstacle per un bon desplegament dels acords fou la desunió permanent de les comunitats musulmanes signant dels acords. Hi hagut, en aquests anys, moltes interferències geopolítiques que han bloquejat molts cop el desplegament normatiu dels acords. Això a condicionat aquests acords, els quals ofereixen un bon marc legal, elevat a la categoria de llei, que necessitava un adequat desenvolupament normatiu que no s’ha produït.

Ara fa vint anys hi havia 200.000 fidels musulmans i 40 mesquites a Espanya, ara n’hi ha 1.500.000 fidels i 800 espais de pregària. La situació social dels musulmans a canviat per això s’imposa aprofitar l’esperit dels acords i situar-los en l’horitzó actual a fi de garantir la llibertat religiosa pels musulmans i protegir el seu exercici. Aquesta responsabilitat és de tots, de les institucions públiques, dels musulmans i de tota la societat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada