dimecres, 10 d’octubre del 2012

Les temptacions polítiques episcopals – III


Les manifestacions emeses en el darrer document de la Permanent de la Conferència Episcopal, especialment en allò que fa referència al tema dels nacionalismes, m’ha fet repensar com han de ser les relacions entre l’Església i els moments polítics. En aquest sentit, la nota de la Conferència Tarraconense emesa posteriorment situa la reflexió en la línia del que voldria ara expressar en els comentaris que vaig començar la setmana passada i que acabo avui.

La següent temptació està relacionada amb el rol que la institució eclesial assumeix en relació a l’espai política. Ningú discuteix a l’Església el dret a intervenir en l’arena política aportant criteris que ajudin ha humanitzar la societat. És legítim fer-ho i és un dret i un deure de l’Església. La temptació que algunes persones semblen haver caigut és creure que, ja que s’’intervé en l’arena política on també actuen partits polítics, és adoptar un rol de partit polític. Llavors es quan el paper singular de l’Església es desdibuixa perquè actua com si fos un partit polític. El referent profètic es difumina en benefici de tàctiques pròpies de les associacions polítiques amb uns resultats que no són sempre els esperats per l’Església.

Una altra temptació és l’absolutització de la política. La  història no esgota la salvació del Regne de Déu. Aixì ho diu la Doctrina Social de l’Església “sobre el pla de les dinàmiques històriques concretes, la vinguda del Regne de Déu no es pot entendre, doncs, en la perspectiva d’una organització social, econòmica i política definida i definitiva. La vinguda del Regne és testimoniada més aviat pel desenvolupament d’una sociabilitat humana que és per als homes llevat de realització integral, de justícia i de solidaritat, en l’obertura a la transcendència com a terme de referència per al propi acompliment personal definitiu” Compendi nº 51.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada