divendres, 12 de novembre del 2021

Glosses per la vida quotidiana

La política és necessària per ordenar la vida en comú, per resoldre els problemes que ens preocupen buscant trobar les solucions més consensuades i gestionar els afers públics a favor del bé comú. Fins ara hem pensat que sense polítics no pot haver-hi política, però hauríem de preguntar-nos quins polítics necessitem per fer creïble la política. Sense bons polítics, no hi ha política. “Aneu amb compte amb els mestres de la Llei. Els agrada de passejar-se amb llargues vestidures, que la gent els saludi a les places 39 i que els facin ocupar els seients d'honor a les sinagogues i els primers llocs en els banquets. 40 Devoren els béns de les viudes i fan veure que preguen llargament. Per això aquests seran judicats amb més rigor.” (Mc 12,38-40)

L’espai religiós, els temples, els llocs de culte, etc... han de ser un àmbit de pregària, de retrobament interior i d’expressió de les inquietuds de l’ànima. El seu sentit és ser un punt de trobada amb el transcendent i amb un mateix. Els lluïments són sobrers, perquè trenquen la sinceritat del silenci que ajuda al retrobament amb allò que ens connecta amb el sentit de la vida. En aquests llocs, les persones podem sentir íntimament la profunditat de la nostra existència i experimentar els anhels íntims. “Llavors es va fer un fuet de cordes i els tragué tots fora del temple, tant els moltons com els vedells. Va tirar per terra les monedes dels canvistes i els va abocar les taules; 16 i digué als venedors de coloms: Traieu això d'aquí! No convertiu en mercat la casa del meu Pare!” (Jn 2,15-16)

Si ens preguntem: ¿què fem amb la nostra vida?, probablement la resposta més adequada, té una formulació molt simple: estimar als altres per tal que tinguin una existència digna.  Hi ha persones excloses, que viuen en els marges de la societat perquè les  injustícies socials o manca d’afecte les han situat allí. Hem de combatre el pecat estructural perquè empobreix i és font de situacions injustes.

“Defenseu els febles i els orfes,
feu justícia als pobres i als desvalguts!
Allibereu els indigents i els febles,
arrenqueu-los de les mans dels injustos!»
Salm 82(81) 3-4

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada