dimarts, 4 de juny del 2019

Baixa representació de les minories ètniques/racials en les institucions europees


La Xarxa Europea contra el Racisme (ENAR) ha analitzat la representació de les minories ètniques i racials segons els resultats de les eleccions al Parlament Europeu de 2019.  Aquesta revisió inclou (A) les minories racials, ètniques i religioses totals, o totes aquelles persones identificades com a membres d’una minoria racial en els seus països i (B) persones de color, totes elles identificades racialment com a "no blanques", amb orígens fora d'Europa. En revisar els resultats dels 28 estats membres de la Unió Europea que van escollir a 751 diputats europeus, s’ha trobat que les minories racials/ètniques estaven molt poc representades segons la proporció de població.

Aquest estudi estima que les minories racials i ètniques representen almenys el 10% de la població de la Unió Europea, però només representen el 5% (aproximadament 36 diputats europeus) del total de diputats electes a les llistes electorals. Després de Brexit, aquesta xifra es reduirà al 4%. Les persones de color només són el 4% (aproximadament 30) del total de diputats electes, després de la reducció del Brexit seran el 3% (24). Dels 36 eurodiputats 19 són homes i 17 són dones, les minories ètniques elegides són: 6 són minories nacionals, p. ex. Russos a Lituània, hongaresos a Romania o 7 són persones d'ascendència africana; al Parlament europeu hi haurà 6 dones negres, 6 són d’origen nord-africà, 6 de descens de mig orient. Tots els 6 eurodiputats d'origen sud-asiàtic provenen del Regne Unit i marxaran amb el Brexit. Políticament: 17 pertanyen a partits d’esquerra, 8 a partits liberals i 11 a partits de dreta.

Els autors de l’estudi treuen les següents conclusions. 1) Hi ha un augment de la representació de les minories ètniques en relació al mandat anterior. 2) Les minories ètniques en general i les persones de color en particular són àmpliament subrepresentades segons les estimacions de la proporció de la població europea. Això es pot atribuir a diversos factors, com ara el racisme estructural i l’exclusió en la societat, la discriminació directa a la votació, una baixa proporció de candidats a minories ètniques. En la nostra anàlisi prèvia de les llistes de candidats, es veu que els partits no ho han situat els candidats de les minories als primers llocs de les llistes, això afecta l’èxit electoral. 3) El Brexit tindrà un gran impacte: la sortida dels diputats del Regne Unit reduirà considerablement representació de les minories racials al Parlament Europeu.

4) Els partits de l'esquerra són lleugerament més representatius que els partits de dreta. 5) Hi ha un problema més ampli amb la representació alhora d’elaborar les polítiques europees. A més del Parlament, cal que les institucions europees representin la diversitat. Hi ha una important manca de sensibilitat respecte la diversitat en les institucions europees. La Comissió Europea té una plantilla superior als 33.000 i mai ha publicat dades sobre la seva diversitat racial /ètnica. 6) Com podem millorar la representació en política? Totes les institucions han de prioritzar la diversitat i la representació de les minories racials i ètniques com a problema urgent legitimitat democràtica. S’ha de publicar dades sobre l’abast del problema i deixar clar quines són les mesures que cal prendre per garantir que no hi hagi discriminació a les llistes de partits o en estructures institucionals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada