dimecres, 23 de maig del 2012

Sendino se muere


¿Què feríem si sabéssim que morirem a curt termini? ¿Com ens comportaríem? ¿Tindreu pau interior per suportar la notícia o ens quedaríem empresonats per la duresa de la notícia? ¿Tindríem por? L’escriptor i sacerdot Pablo d’Ors reflexionar sobre el dolor, la mort i la malaltia en el magnífic llibre Sendino se muere. Vivencias ante la vida y la muerte de la doctora Àfrica Sendino publicat recentment per l’editorial Fragmenta. Aquest llibre presenta comentades les notes que deixà en vida la doctora Africa Sendino davant la immediatesa de la seva mort. El llibre és d’una gran fondària espiritual.

Durant la seva malaltia, la doctora Àfrica Sendino anotà les seves impressions de cara a un llibre que la pròpia malaltia li va impedir escriure. Pablo d'Ors, que la va assistir en els seus últims mesos de vida acompanyant-la en el seu morir i donant-li assistència espiritual, rescatà les seves anotacions i les contextualitza en una vida que no dubta a qualificar d'exemplar. En un moment la doctora Sendino afirma «he dedicat la meva vida a ajudar als altres, però no he pogut marxar-me d'aquest món sense deixar-me ajudar per ells. Deixar-se ajudar suposa un nivell espiritual molt superior al del simple ajudar. Perquè si ajudar als altres és bo, millor és ser ocasió perquè els altres ens ajudin. Sí, el més difícil d'aquest món és aprendre a ser necessitat.»

La narració de la història d'Àfrica Sendino transmet una gran pau interior. Envejable. La seva serenor sembla excepcional. Em recorda la mateixa sensació que vaig tenir amb la mort d'un amic monjo. La pregona vida interior aporta la tranquil•litat necessària per afrontar els darrers moments de la vida. ÀfricaSendino explica que la seva profunda espiritualitat l'ha construït a traves de la pregària feta amb el salteri, les practiques de pietat i les lectures espirituals. Aquest camí de vida és tot un exemple. Tothom el pot practicar ja que no està fonamentat en res que no estigui a l’abast de qualsevol persona; és una experiència personal basada en l'exercici de la vida interior en la quotidianitat. El repte es trobar aquesta santificació en la vida. L'exemple d'Àfrica Sendino ens ajuda a comprendre el sentit i utilitat d'una vida interior plena, gràcies a la qual es poden afrontar els moments decisius de la vida amb una altra perspectiva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada