dilluns, 12 de novembre del 2012

Aïllats per sobreviure


Una companya de feina m’ha comentat que cada cop percep més que s’aïlla per sobreviure a l’evolució de la societat. Considera que moltes de les coses són incomprensibles i la disgusten. Crec que aquests és un dels mecanisme de defensa davant d’una crisi que no deixa de colpir durament dia darrera dia. Les persones generen mecanismes defensius per combatre situacions que no esperaven i que no poden transformar. La millor resposta davant d’un món que s’ha tornat altament incomprensible és la reclusió interior. Així, poc a poc, algunes persones es refugien en la instància interior, percebuda com un espai de calidesa i comoditat  enfront la hostilitat de la intempèrie exterior.

Al final d’aquest procés emergeix una societat individualitzada. Recordo el pronòstic de Richard D. Putnam en el seu llibre Solos en la bolera de la progressiva pèrdua de la sociabilitat de les persones. Aquestes redueixen de forma voluntària la seva capacitat relacional i reafirmen la individualització. La resposta a la crisi, a diferència d’altres temps, no és ja una apel·lació a l’èpica del combat col·lectiu per canviar la situació, sinó un retorn a la protecció càlida que ofereix la llar i l’entorn familiar més proper. Alguns esdeveniments socials semblen desmentir aquest pronòstic. Doncs algunes il·lusions semblen generar esperança. Cal esperar els transcurs del temps per veure si és la mobilització actual és un moviment sostingut i no porta a una nova gran decepció

La impressió és que hi ha escassetat de constructors de grans relats col·lectius. Es confonen les mediacions polítiques instrumentals amb les idees mobilitzadores capaces de transformar el món. Mentre una part de la societat discuteix sobre els elements circumstancials de la política, moltes persones segueixen sofrint els efectes inexorables d’una crisi que sembla no tenir fi. Cada cop més a la societat hi ha dolor i patiment que per algunes persones ja és insuportable. Per tot això, probablement per algunes d’aquestes persones l’únic camí per avançar és fer com Colin Smith, el protagonista de la Soletat del corredor de fons, l’excel·lent novel·la d’Alan Sillitoe, i admetre que cal situar-se en el conflicte interior per avançar en silenci per no perdre la dignitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada