divendres, 23 de novembre del 2012

El llibre, La infància de Jesús


Sorprèn, sincerament, l’enrenou encetat entorn al proper llibre de Benet XVI La infància de Jesús. El destacat per alguns medis de comunicació han estat qüestions accessòries al nucli del contingut del llibre. Per exemple, una de les notícies àmpliament comentada és que en el pessebre no hi havia ni una mula ni un bou. Quanta ignorància dels textos bíblics tenen alguns periodistes. Una simple lectura dels evangelis evidencia que ni la mula ni el bou són esmentats en els relats del naixament de Jesús. Com tampoc s’esmenten els noms dels Reis Mags ni moltes altres coses que la tradició popular ha incorporat en el relat del pessebre. Si bé en aquest hi ha elements de fe, els afegitons culturals s’han integrat com elements de la fe popular, però no del que hauria de ser bàsic de la creença cristiana.

El que cal destacar del llibre La infància de Jesús són els elements centrals des del qual els cristians afirmem una part de l’experiència creient. Un d’ells és l’encarnació de Déu. El fet de que el Déu transcendent es fa persona i neix entre les persones aporta una diferència notable del cristianes amb altres religions. A més, com que sabem el final de la vida de Jesús, comprenem que aquest Déu s’ha fet home per morir després i ressuscitar. El coneixement de la seva història de salvació no desmereix la nostra admiració per l’acte humil del seu naixement.

Jesús neix pobre entre els pobres. Déu es fa home en els marges de la societat i escull una establia on es manifesta la fragilitat de tota existència humana. És en aquest context en el qual, és propi que la cultura popular simbolitzés en el bou i la mula aquest signe de pobresa. Quan Déu decideix entrar de nou en la història de la humanitat ho fa fent-se pobre. L’establia era el darrer recurs per infantar al nadó, ja que la resta de llocs estaven ocupats. Després, l’anunci del seu naixement és proclamat a uns senzills pastors abans que el savis del món. Tot això és el que m’hauria agradat trobar en els mitjans de comunicació. Encara que fos per criticar-ho. Però ni això.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada