dimecres, 20 de juny del 2018

La banda sonora de la indignitat


Aquest títol podria tenir moltes variants, per exemple: la banda sonora de la vergonya, la banda sonora de la injustícia, la banda sonora del sofriment, etc... tots servirien per descriure el sentiment que genera el sentir els plors, gemecs i exclamacions dels nenes engabiats i separats dels seus pares en la frontera dels Estats Units. Els mitjans audiovisuals acostumen a presentar-nos les notícies una mica rebaixades d’intensitat quan eliminen, generalment, el so original o el mitiguen per la veu de la crònica periodística. Però, gràcies als àudios dels nens separats dels seus pares hem pogut sentir la banda sonora de la desesperació. I el cor s’ha esglaiat. Resulta esfereïdor  i insuportable escoltar els àudios.

També m’he commogut al sentir la portaveu de la Casa Blanca i el mateix Donald Trump justificant la mesura mentre s’abraçava a la bandera nord-americana per escenificar el seu patriotisme. Aquest president dels nord-americans és un personatge abominable que mereix totes les condemnes dels demòcrates. La política de separació de nens dels seus pares promoguda per la seva administració és un capítol més del cinisme galopant que presideix la política d’alguns països, mentre la diplomàcia d’Estats Units anuncia la marxa definitiva del Consell de Drets Humans de l’ONU denunciant la presència en aquest òrgan d’estats que vulneren els Drets Humans, els governants nord-americans no consideren que les seves decisions vulneren de ple els drets de les persones, especialment els drets dels infants. Sempre figures vulnerables que cal protegir totalment.

Els vídeos que mostren a menors tancats en gàbies i els àudios de nens plorant són insuportables i han provocat la ira dins dels Estats Units i a fora. Han estat nombroses les condemanes de dirigents mundials a aquest tracte vexatori. La Conferència dels Bisbes Catòlics dels Estats Units va llançar una forta condemna de la "política de tolerància zero". "Les famílies són l'element fonamental de la nostra societat i han de ser capaços d'estar junts", va escriure el cardenal Daniel DiNardo, el president de la conferència episcopal Nord-Americana. Els bisbes han parlat constantment sobre les polítiques d'immigració i refugiats del president, incloent la seva controvertida ordre executiva publicada al gener de 2017. El Papa Francesc ha condemnat la política de Trump i la va titllar d'immoral i contrària als nostres valors catòlics, mentre que la primera ministra britànica, Theresa May, la va qualificar de "profundament inquietant" i "incorrecta". Durant les últimes tres setmanes, molts líders religiosos nord-americans han intensificat la condemna de la política de "zero tolerància" del president Donald Trump a la frontera entre EUA i Mèxic, inclosa la separació forçada de nens i pares que emigren il·legalment als Estats Units. Bastants d’aquest líders provenen del camp conservador, molts dels quals eren, en un primer moment, simpatitzants del president Trump. Però ara, les tornes s’han canviat. Aquests dirigents han criticat l’ús de la Bíblia per justificar les separacions com feu el fiscal general Jeff Sessions ¿És tot això un signe d’un gir en els suport dels moviments cristians conservadors a la política embogida de Donald Trump?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada