dijous, 9 de gener del 2020

Les formes de la misericòrdia


Durant propers posts continuaré publicaré un resum de l’article de Roger Burggraeve “El difícil però possible camí cap el perdó i la reconciliació” publicat a Selecciones de Teologia nº 58, Gener-Març 2019. L’autor és doctor en teologia moral, professor de la Facultat de Teologia y Estudis Religiosos de la Katholieke Universiteit demLovaina (Bèlgica). És especialista en el pensament ètic i religiós d’E. Lévinas.

 Déu només pot ser misericordiós quan jutja i és just. La misericòrdia sense jutjar les accions no requereix res de la persona i, per tant, a el cap de el temps, despulla a la persona de la seva dignitat com a ésser lliure i responsable.

Ara bé, el judici sense misericòrdia és igualment inhumà, doncs encadena a la persona a un únic moment de la seva existència. En aquest sentit, diem que l'ètica, que en si mateixa és necessàriament ferma i exigent, requereix la gràcia. A la Bíblia veiem que el judici mai és definitiu: Déu ofereix noves oportunitats mitjançant la promesa d'un nou futur, una nova aliança. Sovint s'indigna per la injustícia i la infidelitat comesa pels humans. I això és també justament així quan veiem ara que els humans produeixen incessant violència. Però Déu mai queda fixat en l'amenaça de càstig i rebuig. Una i altra vegada crea un nou començament que possibilita la conversió. Dit de manera contundent: la misericòrdia de Déu mai és en proporció a la condemna i a el mal comès. Sobrepassa en abundància l'abast de la seva ira i judici. Només un agraïment silent és apropiat davant l'extravagància de l'amor diví. El reconeixement d'aquest amor es tradueix en intentar ser misericordiós com Déu mateix, en la serena consciència que no es podrà arribar a aquest estàndard.

En la tradició catòlica, la misericòrdia de Déu ha pres moltes formes, també en les diverses expressions sacramentals, com el baptisme, l'eucaristia i la unció dels malalts. Encara que, primordialment, la misericòrdia pren forma en la confessió: el sagrament de la reconciliació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada