dimecres, 5 de desembre del 2012

La cultura és inversió


És evident que el moment econòmic és difícil pels projectes culturals. Quan hi ha pocs diners, les urgències bàsiques centren les atencions de les despeses públiques. És normal. Hi ha persones que es troben al límit de la seva resistència i per això cal desviar recursos per ajudar a atendre-les. En aquestes situacions hi ha la inèrcia de reduir despeses relacionades amb la cultura o de pujar desmesuradament els impostos relacionats amb les activitats culturals. ¿Són encertades aquestes polítiques?. Crec que no per varies. La primera, en les estructures pressupostàries públiques hi ha altres despeses que es podrien reduir per evitar afectar durament les despeses culturals.

Hi ha una segona raó que explica perquè es redueixen els pressupostos culturals. El decisor polític pot estar condicionat per l’estereotip que considera que la cultura és una despesa prescindible perquè té poc retorn econòmic. Aquesta visió prescindeix del valor social de la cultura i es centra en la visió economicista de curta volada. Però també s’equivoca perquè desconeix que els diners gastats en activitats culturals són inversions, amb importants beneficis directes o indirectes. Un recent estudi de la Universitat Oberta de Catalunya revela que el Mercat de Música Viva de Vic és un atractor del sector de la indústria musical, amés d’actuar d’estímul per la innovació i generació de xarxes entorn al món de la música. L’impacte econòmic del Mercat sobre la ciutat de Vic i la comarca d’Osona supera els 6 milions d’euros. La celebració del Mercat de  Música Viva contribueix a impulsar el turisme a la ciutat de Vic i a la comarca d’Osona. Els 131.198 espectadors i 1.066 professionals assistents aquest any 2012, segons els resultats de l’estudi realitzat, van efectuar una despesa directa sobre el municipi de Vic de gairebé 2 milions d’euros. Aquesta despesa genera un impacte de 4.134.114 euros sobre la producció i 2.075.186 euros sobre el valor afegit.

L’estudi posa de manifest que per cada euro invertit per les institucions públiques al Mercat de Música Viva de Vic se’n generen 8,3 euros sobre l’economia i 4,7 euros sobre la indústria musical. Aquest esdeveniment, singular en el sector musical, és un punt de trobada del sector, convertint-se en el que era un dels objectius estratègics dels seus promotors: ser un espai de cita obligada per a la indústria musical. L’anàlisi del volum de contractació mostra que el sector musical està afectat per la caiguda, en un 38,53% del volum de contractació dels ajuntaments. Aquesta reducció  ha quedat compensada pel 9,29% per l’increment de contractació dels programadors, especialment els internacionals. També el sector de la música troba la seva sortida en l’obertura a l’exterior. Les dades demostren que la cultura, fins i tot en temps de crisi, és una bona inversió econòmica, tant per les activitats empresarials culturals com per el territori on es desenvolupa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada