dijous, 2 de gener del 2014

La fraternitat és el fonament i el camí per a la pau


En el cor de cada home i dona resideix el desig d'una vida plena, al qual pertany un anhel profund: la fraternitat. Això impulsa cap a la comunió amb els altres, els quals no són ni enemics o competidors, sinó germans que cal acollir i abraçar. Aquestes són les idees amb les quals el papa Francesc ha expressat a l’inici del missatge per a la Jornada Mundial de la Pau. També ha recordat que la fraternitat es comença a aprendre en la família " la família és la font de tota fraternitat ", ha afirmat el sant pare. Les seves paraules han recordat que "el nombre sempre creixent d'interconnexions i de comunicacions que envolten el nostre planeta fa més evident la consciència de la unitat i del compartir d'un destí comú entre les nacions de la terra" .

El papa Francesc adverteix que "a les guerres fetes per enfrontament armats s'afegeixen guerres menys visibles, però no menys cruels , que es combaten en camp econòmic i financer" . El papa ha afirmat que les situacions de desigualtat, de pobresa i injustícia assenyalen l'absència d'una cultura de la solidaritat. "Una veritable fraternitat entre home suposa i exigeix ​​una paternitat transcendent . A partir del reconeixement d'aquesta paternitat , es consolida la fraternitat entre els homes, o aquest fer-se ' proïsme ' que té cura dels altres". La visió del relat del conflicte entre Caín i Abel ensenya que "en la situació de la família primigènia llegim la gènesi de la societat, l'evolució de les relacions entre les persones i els pobles ". El passatge dels dos germans "ensenya que la humanitat porta inscrita en si una vocació a la fraternitat, però també la possibilitat dramàtica de la seva traïció ". Això  testimonia que “l'egoisme quotidià, que és a la base de tantes guerres i tantes injustícies : molts homes i dones moren de fet per la mà de germans i de germanes que no saber reconèixer-los com a tals, és a dir com a éssers fets per la reciprocitat, per la comunió i per el do " . Aquesta fraternitat de la qual parla el papa Francesc, troba el seu sentit en el que Jesús va dir: "Ja que hi ha un sol Pare , que és Déu , vosaltres sou germans ", és a dir, que l’ " arrel de la fraternitat està continguda en la paternitat de Déu" .

El papa esmentant la Caritas in Veritate de Benet XVI ha subratllat que "la falta de fraternitat entre els pobles i els homes és una causa important de la pobresa". Francesc ha remarcat la importància de la greu crisi financera i econòmica contemporània i explica que aquesta "ha empès a molts a buscar la satisfacció, la felicitat, i la seguretat en el consum i en el guany, més enllà de qualsevol lògica d'una sana economia" . Per això , el papa adverteix que " les crisis econòmiques han de portar a pensaments nous i oportuns de models de desenvolupament econòmics i un canvi en els estils de vida .

Altres aspectes tractats amb detall en el missatge del sant pare han estat la guerra, la corrupció i el crim organitzat, els drames de la droga, l’explotació laboral , el tràfic il·legal , la prostitució, l’esclavitud , etc . L'egoisme que es desenvolupa socialment en aquestes realitats "ataquen el cor de la gent". Tot això "ofen greument a Déu , danyen als germans i a la creació, molt més quan té connotacions religioses" . Per superar aquest estat de les coses és necessària "la conversió dels cors". El papa deixa espai a l'esperança perquè l'home "es pot convertir i no cal desesperar mai sobre la possibilitat de canviar de vida". Així mateix, insistí en que els ciutadans han de sentir representat pels poders públics en el respecte de la seva llibertat. Per concloure, el papa ha esmentat el gran regal rebut del Creador: la natura: "la naturalesa està a la nostra disposició i nosaltres estem cridats a administrar responsablement ". 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada