divendres, 10 de gener del 2014

Com es vesteixen en públic les dones musulmanes




Un problema important en la religió musulmana és com s’han de vestir les dones en públic. Les societats occidentals són molt sensibles amb aquesta qüestió perquè, a més de representar en alguns tipus de vestimenta un problema de comunicació i seguretat pública, s’interpreta que determinades formes de vestir expressen la seva submissió als seus marits. Recentment s’acaba de publicar una enquesta realitzada per l’Institut d’Investigació Social de la Universitat Michigan sobre la vestimenta de les dones musulmanes feta en set països de majoria musulmana (Tunísia, Egipte, Iraq, Líban, Pakistan, Aràbia Saudita i Turquia ). La principal conclusió és que la majoria de persones enquestades afirmen que prefereixen que una dona es cobreix completament els cabells, però no necessàriament la seva cara. Només a Turquia i Líban una de quatre persones consideren que és apropiat que una dona no es cobreix el cap en públic. Una limitació d’aquesta enquesta és que no hi ha la desagregació de les opinions per sexe. Tampoc l'estudi aclareix si els enquestats pensen que les normes socials o culturals, i no les religioses, són les que realment condicionen a les dones alhora de decidir com mostrar-se en públic.

A cada persona enquestada se li va mostrar una targeta que representa sis estils de tocats de la dona i es demanava que escollís la vestimenta que considerés més apropiadament per portar una dona en un lloc públic. Els estils variaven des d'un burca (dona n º 1 ) i el nicab (2) a la hijab menys conservadora (dones 4 i 5). També es mostrava la possibilitat d'una dona que no es cobria els cabells. En general , la majoria dels enquestats diuen que la dona tipus 4, on els cabells i les orelles estan completament cobertes per un vel blanc, és el vestit més apropiadament per mostrar-se en públic. Els resultats per països són: un 57% a Tunísia, el 52% a Egipte , 46% a Turquia i el 44% a l'Iraq . A l'Iraq i Egipte, la dona tipus 3, on el cabell i les orelles estan cobertes per un vel negre més conservador és la segona opció més popular.

Al Pakistan , existeix una divisió d’opinions (31% enfront del 32% ) entre el tipus 3 i el tipus 2, que porta un nicab que només deixa veure els ulls, mentre que gairebé una quarta part (24%) opten pel tipus 4. A Aràbia Saudita, una majoria, el 63%, prefereixen el tipus 2, mentre que un altre 11% considera que la burca del tipus 1 és l'estil més apropiat de vestimenta pública per a les dones.

En alguns països existeixen unes importants minories que consideren que cal respectar que les dones no es tapin els cabells en públic . Aproximadament un terç dels turcs (32% ) opinen així igual que el 15% dels tunisians. Gairebé la meitat (49%) de persones libanesos també opinen que és acceptable que una dona pugui aparèixer en públic amb el cap descobert.

Tot i que bona part de les opinions expressades mostren una clara preferència per que dones es vesteixin de manera conservadora, moltes persones consideren diuen que les dones han de poder decidir per si mateixes què s’han de posar. Aquesta actitud és més freqüent a Tunísia (56%), Turquia (52%) i el Líban (49%), països on hi ha important s percentatges de persones favorables a que les dones que no es cobreixen els seus caps en públic. Però gairebé la mateixa quantitat a l'Aràbia Saudita (47%) també afirmen que les dones haurien de tenir la llibertat de triar la manera com es vesteixen. En altres països els percentatges sobre la llibertat de les dones són més petits Iraq (27%), Pakistan (22%) i Egipte (14%).

Seria interessant saber que pensen els musulmanes, homes i dones, residents en societat occidentals. Tant en la forma més adequada de vestir com si consideren que es precepte religiós o un hàbit cultural.

1 comentari:

  1. comparteixo a través de fcbk perquè em sembla molt interesant Jordi, com moltes altres coses de les que ens facilites. Moltes Gracies per compartir i donar-nos al mon la teva saviesa i saber humà, Gracies Jordi!.

    ResponElimina