dilluns, 2 de juliol del 2018

Reinventar la política V - Revisitar la política


¿Estem al final de la política com a anys enrere se'ns va anunciar la fi de la història?; ¿ha entrat en crisi la política com a expressió pràctica i de govern d'una ideologia?; ¿és la fi de la política com intermediació entre la ciutadania i el conflicte? ¿serà cert que l'única política possible és aquella que es confessa pragmàtica perquè està més preocupada a gestionar bé que a donar resposta a les grans preguntes?; ¿ens trobem realment davant la crisi de la política o es tracta només de la crisi dels seus instruments pràctics: partits, institucions polítiques, sistemes representatius, etc...?; ¿es tracta de la fi de tota política o la fi d'un determinat estil de política?, ¿és la fi d’una determinada cultura política?

Cal respondre a aquestes, i altres preguntes similars. La política no és una qüestió simple, més aviat és complexa. Es tracta d'una realitat integrada per diversos elements cadascun amb la seva pròpia naturalesa i les corresponents interrelacions. D'aquí la conveniència de reflexionar no tant sobre la crisi de la política sinó sobre la possible crisi del "sistema polític", en el qual s'integren els partits polítics, els moviments soci-polítics, els polítics, les institucions polítiques, el govern, les relacions entre els diferents actors polítics i socials i la cultura política del moment, etc... L'eix principal d'aquesta reflexió serà procurar constatar que la crisi es manifesta en alguns dels elements vertebradors de l'actual sistema polític i això és a causa que estem immersos en una crisi de governabilitat, fonamentalment perquè el sistema emergent desborda els límits del propi Estat i d’algunes de les concepcions polítiques tingudes com certes fins a aquests moments. Els instruments polítics foren pensats per una societat estructurada ens uns paràmetres que ja no es donen.

El sistema política tradicional fou, en part, dissenyat al segle XIX i estem al segle XXI. Mentrestant, en aquest llarg període els ciutadans han vist com la política es desnaturalitzava i perdia la seva confiança. Tot i els nombrosos polítics lliurats amb total entrega al servei públic, la corrupció i la incapacitat de regeneració política ha qüestionat la validesa de tot el sistema de representació política. Vivim una perversió de la política a causa de la reducció de la política a la partitocràcia. S'ha confós, barrejant-se sense solució de continuïtat, el "ser de la política" amb l’ "obrar la política". És per això que si alguna cosa té sentit, és recuperar la política a partir de la pròpia politització de la política. Cal "revisitar la política" a fi de descobrir les seves arrels originals a partir de les quals redescobrir l'acció política, recuperar els seus principis orientadors i, quan sigui necessari, reinventar-la sobre nous principis i desenvolupar noves formes de treball polític. És moment d’imaginar nous instruments i noves formes simbòliques de resoldre políticament els conflictes de la societat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada