dimecres, 18 de juliol del 2018

Reinventar la política XIV. Participació, deliberació i vot


Quan la política es converteix en espectacle suscita passivitat. Els mitjans de comunicació han facilitat la sensació de participació virtual en política, però sense cap contingut real i transformador. La televisió pot aconseguir que els ciutadans coneguin la realitat política, fins i tot poden facilitar la seva identificació amb aquesta realitat i es vinculi a ella pels seus sentiments; fins i tot pot creure's protagonista privilegiat dels successos polítics, encara que en cap dels casos pugui intervenir realment per modificar el curs dels esdeveniments. La decisió segueix fora de les seves possibilitats. L'única manera pràctica que té el ciutadà per expressar les seves vivències polítiques són l’activisme polític vehiculat a través de moviments socials. 

Difícilment el ciutadans poden aconseguir que els seus sentiments polítics influeixen en les deliberacions polítiques i han de limitar-se a expressar-los a través del vot quan siguin convocats a les urnes. Tot i que aquest moments és una simulació de deliberació, perquè sempre les eleccions signifiquen optar entre unes propostes amb les quals poc ha pogut intervenir el ciutadà en la seva confecció. En el nostre sistema polític la participació és totalment passiva. Les dades suggereixen que els partits polítics estan perfectament adaptats a aquesta situació i la pròpia societat sembla estar conforme amb aquesta delegació la sobirania popular.

Sense participació i deliberació el debat es buida de substància i només mitjançant un abús del llenguatge pot qualificar-se encara de polític. Dóna la impressió que el polític i els realitzadors televisius són els protagonistes del nou escenari polític. Ambdós tenen la missió de manejar encertadament aquestes percepcions en els mitjans de comunicació de masses. L'important no és el que es digui, sinó que es parli d'allò que interessa dir en aquells moments, ja que d’allò que no es parla no existeix. La decisió política s'ha convertit en alguna cosa semblat a un concurs de televisió, on s'expressen les preferències per una proposta, tot i que la decisió és voluble,  perquè pot canviar fàcilment si el presentador modifica la seva pregunta o la manera de formular-la. El vot no és tan lliure i està més condicionat, o manipulat, del que hom pot pensar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada