dimarts, 10 de juliol del 2018

Reinventar la política X - Democratitzar la participació política


Un tema recurrent en tot sistema democràtic és conciliar la igualtat política amb la participació i la deliberació dels ciutadans en la presa de decisions. La majoria de sistemes polítics vigents han afavorit la igualtat política a costa de la deliberació i de la participació. Això ha estat un error. La igualtat política sense participació i deliberació únicament produeix ànsies de poder i només beneficia a els qui tenen el poder com a única guia d'actuació. La cultura política dominant Espanya ha afavorit la consolidació d'un sistema política basat en el consens plebiscitari, on la participació democràtic dels ciutadans ha quedat relegada només a les consultes electorals. Quan els ciutadans decideixen sobre uns candidats que acostumen a ser el resultat d’un procés de destil·lació del poder dins dels propis partits.

Durant aquests anys hem assistit a l'obstinada preocupació d’impedir qualsevol mediació política que no fos el vot, oblidant que avançar en el camí de la democratització de la societat i de l'Estat no pot consistir a convocar eleccions i fer amb major freqüència referèndums, sinó en augmentar el nombre d'instàncies en les quals els ciutadans puguin decidir democràticament sobre els temes que els preocupen. Democratitzar és estendre tant el poder com la responsabilitat. Democratitzar la responsabilitat significa en la política, l'economia i la societat anul·lar la separació entre que pren les decisions i qui les pateixen. Alhora de prendre decisions cal assumir, com a responsabilitat política, la dimensió social del propi acte de decidir.

El sistema electoral espanyol contribueix ben poc al desenvolupament de la participació política. Efectivament, el sistema electoral, basat en les llistes tancades i bloquejades, afavoreix la concentració del poder polític i allunya els polítics electes dels seus electors. L'actual llei electoral afavoreix als partits forts i castiga als petits; privilegia a les ciutats petites, a l'Espanya rural, enfront de les grans concentracions urbanes. A més el sistema de llistes tancades i blocades per a les votacions situa en les cúpules directives dels partits, que són els qui en definitiva aproven aquestes llistes, un fabulós poder. Això és un exemple sobre com les disfuncions del sistema polític espanyol erosiona el principi democràtic d'elecció i control dels governants pels governats. Quan passa això, l’àmbit polític queda força separat de la ciutadania. Els processos d’escrutini públic tenen dificultats de ser efectius per les múltiples barreres que el poder polític ha establert per tal de resistir qualsevol supervisió ciutadana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada