dimecres, 3 d’abril del 2019

Aportacions per renovar l’esperit


El blog “Montserrat projecte de vida” promogut per un grup de monjos de Santa Maria de Montserrat publica regularment textos que ajuden a millorar la vida espiritual de les persones. Aquestes reflexions ajuden a fer possible el que ens recomana sant Pau en la seva carta als cristians de Roma: “No us emmotlleu al món present; deixeu-vos transformar i renoveu el vostre interior, perquè pugueu reconèixer quina és la voluntat de Déu, allò que és bo, agradable a ell i perfecte.” (Rm 12,2). Per això vull compartir les reflexions d’aquest grup de monjos.

“L’activitat de la pregària és molt humana, ens ajuda a humanitzar-nos. I avui dia ens dona forces contra la barbàrie, l’individualisme i el tancament a tot allò que ens espera i que ens demana esperança” (Enzo Bianchi, Fundador de la comunitat de Bose, Ara, 15 de juny de 2017).

“Déu, que és immortal, no va venir a salvar-se ell mateix, sinó a alliberar-nos, a nosaltres que érem morts” (Sant Atanasi, bisbe. Del Llibre sobre l’encarnació del Verb, contra els arrians).

“En la vida dels monjos, la pregària revesteix una importància especial: és el centre de la seva tasca professional. En efecte, els monjos exerceixen la professió de l’orant. En l’època dels Pares de l’Església, la vida monàstica era qualificada com a vida angèlica. I la característica essencial dels àngels que hom destacava era la de ser adoradors. La vida dels àngels és adoració. I això hauria de valer també per als monjos, que preguen no per aquesta o aquella altra cosa en concret sinó, senzillament, perquè Déu mereix de ser adorat: “Enaltiu el Senyor, perquè és bo, perquè és per sempre la seva misericòrdia”, ens exhorten diversos salms (per exemple, el 106, 1). Una pregària així, sense cap finalitat específica, que vol ser pur servei diví, és anomenada amb raó officium, ofici. És el servei per excel·lència, el servei sagrat dels monjos. Un servei ofert al Déu trinitari que, per damunt de tot, “és digne de rebre la glòria, l’honor i el poder”, perquè ha creat el món d’una manera meravellosa i, d’una manera més meravellosa encara, l’ha renovat” (Benet XVI: discurs als monjos cistercencs de l'Abadia de Heiligenkreuz 9 de setembre de 2007)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada