dilluns, 29 d’abril del 2019

El dia següent de les eleccions


El dia de reflexió és la jornada de després de les eleccions. És el moment d’analitzar el que ha passat, el perquè uns han guanyat i altres han perdut suport electoral. És també el moment d’estudiar les estratègies de pactes per governar. Els dies després de les eleccions són dies de nervis i incerteses. Més enllà de l’aritmètica dels resultats els partits han de comprendre el perquè dels vots rebuts o perduts, i entendre en quins llocs han sumat o restat confiances electorals.

Per sort, les eleccions han aturat les vel·leïtats polítiques de la dreta extrema i l’extrema dreta. No hi ha espai polític per deixar la governança en mans dels extremismes de dretes. Això ha estat una bona notícia. Els resultats a Catalunya confirmen que la societat catalana té uns comportaments electorals diferents a la resta de l’Estat. Aquest fet diferencial mereix una atenció especial i s’ha d’incorporar a la nova agenda política del govern de l’Estat. L’independentisme està fort però lleugerament debilitat per la pèrdua d’uns 500.000 vots que han reforçat als socialistes davant el risc de l’extrema dreta.

Les forces independentistes han recompost  el seu espai polític i s’ha produït el fenomen de que ERC ha sabut captar un vot que tradicionalment era més propi de l’espai “convergent”. La política moderada i estructurada d’ERC ha estat més convincent que l’alternativa de JxCAT que no se sap massa què representen, si són o no són l’enèsima transmutació de Convergència. Hi ha massa confusió, i manca de lideratge, en l’espai post-convergent i això confon als electors que prefereixen les seguretats tradicionals que ofereix ERC. Lamentablement, els vots independentistes en el Congrés dels Diputats són bastant marginals alhora de les aliances que vol fer el PSOE. Aquesta situació lamentablement afebleix la capacitat negociadora dels independentistes i els obliga a definir una estratègia totalment nova.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada