dijous, 19 de desembre del 2019

Déu consola i allibera


En el temps d’Advent, preparant-nos per la celebració del Nadal, hi ha un text del profeta Isaïes útil per il·luminar el sentit d’aquesta festa. El text descriu la desesperació provocada a un rei per una situació política adversa. En època d’Isaïes la situació del regne de Judà era crítica. Una coalició entre el regne dels Arameus i el regne d’Israel assetjà la ciutat de Jerusalem a fi de deposar el seu rei Acaz, dotzè rei de Judà segons la Bíblia,. i posar-ne un favorable als interessos de l’aliança estrangera. Els jueus estaven desmoralitzats perquè temien que aquesta situació fos la fi del tro de David.

Quan tothom semblava donar per perdut el reialme de David, Déu promogué la intervenció d’Isaïes per anunciar que no passaria el que semblava que havia succeir. Els fets no serien com imaginaven els jueus perquè Déu havia consciència dels riscos del moment i prenia partit a costat del seu poble. Mogut per la seva misericòrdia, Déu envia Isaïes a Acaz per dir-li: “No perdis la calma, no tinguis por, no et deixis intimidar per la fúria (dels reis de la coalició)” (Is 7,4). Dites aquestes per tranquil·litzar el profeta anuncia solemnement al rei:  Déu et fa saber que aquests plans no es compliran ni ara ni mai” (Is 7,7). L’anunci profètic és radicalment diferent als temors que tenien els jueus davant la crisi político-militar.

L’esperança de triomf està en la promesa que Déu fa al rei Acaz per mitjà d’Isaïes. Davant del perill de pèrdua del tro de David, Deú, a més de prometre que els enemics no triomfaran anuncia que el rei tindrà un descendent que assegura el seu llinatge: “ (Is 7,14-17). El consol diví és una promesa en forma d’un nen que ha de venir a restaurar la glòria d’Israel. Aquest nen serà signe del compromís de presència de Déu amb el seu poble. És un nen que naixerà d’una dona jova i la seva vinguda canviarà radicalment el sentit de la història dels jueus. El naixement de Jesús recorda la promesa profètica d’Isaïes a Azac i el nen promès, que també ha nascut d’una dona jove, retornarà la pau i acomplirà les esperances.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada