dimecres, 18 de desembre del 2019

Profetisme, llegir el present i entendre el passat


Els profetes no són endevinadors del futur ni predictors de catàstrofes. No són visionaris. Són persones que saben llegir el present des d’un profunda comprensió de la naturalesa humana i el sentit de la pròpia història. Acostumem a tenir un paper discret en la mundanitat. Més aviat estan en els marges de la història, tot i que la seva paraula serveix per entendre-la i transformar-la. Els profeta acostuma a recordar-nos les grans sentits de l’existència humana i a convidar-nos a no conformar-nos amb la complaença del present. Els anuncis profètics acostumen a incomodar-nos perquè sacsegen la consciència. Això els fa sovint incòmodes perquè ens sentim qüestionats en les  nostres comoditats o seguretats.

Si algú ens incomoda és perquè estem probablement instal·lats en una zona de confort que no volem renunciar o que no som prou lliures per trencar amb les pors que ens empresonen l’esperit. Els profetes acostumem a llegir i interpretar el present. Utilitzen signes, símbols, metàfores i de paraules entenedores per ajudar-nos a obrir la nostra ment i el cor a aquestes les noves realitat que no escoltem. Acostumen a ser persones molt lliures perquè la seva missió, no és acontentar les consciències del poderosos, sinó aplanar els camins de Déu. Les paraules profètiques poden adreçar-se a persones, col·lectius o institucions, sempre amb l’ànim de cercar-ne la seva purificació.

Els profetes no se’n proclamen ells mateixos, són les altres persones que hi veuen en ells el do del profetisme. Són aquestes persones que identifiquen els profetes perquè veuen en el que diuen o fan una evocació d’uns significats que ajuden a entendre la realitat. Aquests significats actualitzen les aportacions dels profetes del passat i ens fan entenedors els profetes del present. L’esperit s’enriqueix d’aquesta relació dinàmica. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada