dimecres, 14 de març del 2012

La nova Evangelització

Aquesta expressió està de moda en l’Església catòlica. Amb ella es vol significar l’esperit missioner d’avui en dia: cal “tornar a evangelitzar” la societat. El terme no és nou, ja que tota la història de l’Església catòlica és un camí d’evangelització. No obstant, ara, amb l’expressió “nova evangelització” s’introdueix una perspectiva diferent: cal tornar a evangelitzar aquells països que ja havien rebut la Bona Notícia de Jesús. Es tracta de tornar a proposar la fe cristiana en societats que s’han tornat indiferents a l’Evangeli malgrat que, anys enrere haguessin estat societats cristianes.

Europa és, sens dubte, el gran destinatari de la nova evangelització. Això ja fou proposat pel beat Joan Pau II a l’adonar-se de la progressiva pèrdua de pes de l’anunci cristià en les societats europees secularitzades. Amb la consigna de tornar Europa cap a Déu, Joan Pau II confià la nova vida missionera a uns moviments que emprengueren amb entusiasme aquesta activitat. Els resultats han estat ben aviat minsos, molt per sota de l’esperat. Per això Benet XVI a rellançat aquesta iniciativa, en la mateixa direcció però amb uns nous protagonistes.

Ara, la “nova evangelització” és responsabilitat de les pròpies estructures eclesials sota el guiatge del Pontifici Consell per a la Nova Evangelització. També es dedicarà a aquest tema la propera XIII Assemblea General Ordinària del Sínode de Bisbes i s’ha decidit iniciar un any de la fe a partir del 11 d’octubre. Benet XVI vol que tota l’Església catòlica ajudi a la humanitat a girar la seva mirada cap a Déu i recuperar la seva amistat amb el Crist. ¿Com fer-ho?. Aquesta és la qüestió. Personalment, penso que cal descobrir eclesialment els destinataris preferents de la Bona Nova evangèlica i designar-los com els nous Benaurats del Regne de Déu. En aquest procés de designació i acompanyament, l’Església hauria de proclamar i testimoniar les noves Benaurances amb un llenguatge i un testimoniatge comprensible a la cultura contemporània. És una petita aportació que cal seguir desenvolupant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada