dimecres, 21 de març del 2012

La Setmana Santa dels catòlics orientals

Seguint el comentari d’ahir avui explico com viuen la Setmana Santa els catòlics de ritus oriental, els anomenats catòlics de ritus bizantí. Els catòlics occidentals, els anomenats de tradició llatina, de tota la Setmana Santa emfatitzem el que s’anomena Triduum Pasqual, mentre que els catòlics orientals tenen interès en destacar aquest temps com el de la Gran Setmana. El Dijous Sant hi ha una eucaristia matinal on es commemora la institució de l’eucaristia. A la tarda d’aquest dia es celebren les matines i els laudes del Divendres Sant i es llegeixen les 12 perícopes evangèliques de tota la passió del Crist.

D’aquesta setmana es destaca la festa del Divendres Sant. A la tarda del Divendres Sant s’adora un gran llençol amb la cara de Crist mort i la comunitat expressa el dolor de la humanitat per la mort de Crist i l’esperança de la resurrecció de qui serà enterrat. El Dissabte Sant al matí es celebra la primera missa pasqual, tal com es celebrava en tota l’església catòlica abans de la reforma litúrgica de Pius XII que traslladà aquesta missa a la nit del dissabte. Abans de l’evangeli el sacerdot escampa fulles de llorer per terra per tal que al trepitjar-les al final de la celebració s’ompli de perfum l’església com anticipació de la resurrecció, la vida que porta el Crist.

A mitja nit es comencen els matines de Pasqua amb l’església tota fosca. Es fa el ritus de la llum i es canta l’evangeli de la Resurrecció que es proclamat fora del temple amb les portes tancades. Un cop acabada la lectura el sacerdot s’acosta a la porta i amb una creu a la ma pica tres cops. Mentrestant, algú a encès tots els ciris de l’església de tal manera que quan s’obre la porta i entra la comunitat, l’església està tota il·luminada com a metàfora de la vida nova que comença. A continuació es segueix amb tota la litúrgia pasqual cantada amb reverència i parsimònia de tal manera que pot arribar a durar unes cinc hores.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada