divendres, 25 de gener del 2013

Subvencions captives


Fa pocs dies vaig entrevistar-me amb una persona d’una entitat que venia a explorar la possibilitat de continuar rebent una subvenció. L’explicació de les seves activitats i projectes de futur em permeté fer-me la idea de que es tractava d’un grup d’artistes de diverses disciplines amb una important presència en el món de les arts visuals. A més, es tractava d’una entitat amb uns quants anys d’activitat i ben relacionada amb el seu entorn social i que mereixia tota la consideració de l’ajuntament del municipi on estava arrelada. A primera vista, tot semblava indicar que s’havia d’atendre la seva petició.

Mirant el dossier que presentaren vaig adonar-me que en l’apartat del pressupost constava que nomes podien finançar amb recursos propis un terç dels seus costos d’estructura i de les seves activitats. La resta era finançament públic a través de convenis i subvencions. Al preguntar el perquè d’aquesta situació, la resposta fou de que des de sempre s’havien mogut en aquest quadre econòmic.

Aquest fet, que pot semblar anecdòtic, no ho és. Tinc la sensació de que hi ha un gruix important d’entitats que si es retiressin les aportacions públiques haurien de tancar. Si això és així ¿quin sentit té mantenir amb diners públics unes iniciatives que no arriben a captar l’atenció social i obtenir els recursos suficients per subsistir? ¿les ajudes públiques han de ser eternes o han de servir per donar un impuls inicial per garantir els primers moments, les primeres oportunitats? ¿quan han de mantenir-se estables els ajuts públics?. Existeixen entitats captives de les subvencions que la seva existència detrauen recursos que permetrien destinar-los a donar noves oportunitats a altres entitats. En un societat on la iniciativa dels emprenedors permet aportar nous projectes no té sentit l’existència d’algunes subvencions captives. Per això, seria bo revisar els criteris que es fan servir per canalitzar alguns ajuts públics a la creació artística per tal d’afavorir realment la innovació o la funció social d’algunes iniciatives.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada