dijous, 19 de juny del 2014

Que no sigui com el joc de l’oca, de Felip a Felip

Les dates poden ser malèfiques i avui es manifesta una situació que recorda aquest malefici. En el dia d’avui, el regne d’Espanya té un nou rei, s’ha pogut seguir fil per randa perquè els mitjans de comunicació públic de Catalunya han fet un desplegament de l’acte de proclamació del nou rei; i, religiosament, és la festivitat dels Corpus Christi tot i que estigui litúrgicament desplaçada al diumenge. La coincidència d’aquests esdeveniments m’han fet establir uns lligams que representen un salt de tres cents anys, 1714 i 2014.

Però la diada de Corpus pels catalans ens evoca un altre efemèride, l’anomenat Corpus de Sang. Aquest fou un gran avalot ocorregut a Barcelona el 7 de juny de 1640, diada de Corpus Christi, protagonitzat per un grup de segadors com a resultat del descontentament generalitzat a Catalunya pels costos que estava ocasionant la Guerra dels Trenta Anys (1618-1648). Aquesta revolta fou el punt inicial de la revolta de Catalunya contra el mal govern del comte duc d'Olivares, privat de Felip IV de Castella. Anys després, el 1714, un altre Felip, aquest el V, anul·la els drets polítics dels catalans. Tres cents anys després, el 2014, un nou Felip, el VI, pren les regnes del regne d’Espanya.


¿S’inicia un nou cicle o és, com el joc de l’oca, de Felip en Felip, per tal que tot segueixi com abans? Cal ser políticament actiu i no renunciar a pretendre influir, des de Catalunya, en el poder de l’estat espanyol a fi d’aconseguir la devolució dels drets polítics suprimits per la guerra del 1714. A l’escoltar el nou rei Felip VI afirmar que vol una “monarquia renovada per un temps nous” he tingut la següent pensada:  ¿si a Espanya s’obre realment un nou temps polític, perquè no aprofitar-lo per redefinir les relacions entre una Catalunya, sobirania políticament i amb els catalans com a subjecte polític reconegut, amb el regne d’Espanya que es situa en un procés de refer la seva identitat ajustada a una nova realitat?. Tot pot ser possible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada