divendres, 13 de juny del 2014

Viure la vida cristiana amb santedat



He trobat molt suggeridores la homilia pronunciada pel papa Francesc a la seva residència de santa Marta comentant els textos de les Benaurances i el capítol 25 de sant Mateu. El gran resumen de les seves paraules és que el cristianisme no és una religió per pensar-la, sinó per practicar-la. Pel papa Francesc les Benaurances són el programa de vida del cristià, de forma gràfica ha senyalat que les Benaurances són "el programa", "el carnet d'identitat del cristià". Per això ha indicat que "si algun de nosaltres fa la pregunta: ¿Què es fa per ser un bon cristià'".  Aquí trobem la resposta de Jesús que proposes unes alternatives que van a "molt a contracorrent" respecte al que habitualment "es fa al món".

El papa ha anat desgranant el contingut de les Benaurances. Feliços els pobres d'esperit. "les riqueses no t'asseguren res. És més: quan el cor és ric, està tan satisfet de si mateix, que no té lloc per la Paraula de Déu". Benaurats els que ploren, perquè seran consolats: "però el món ens diu: l'alegria, la felicitat, la diversió, això és el bonic de la vida. I ignora, mira a un altre costat, quan hi ha problemes de malaltia, problemes de dolor a la família. El món no vol plorar, prefereix ignorar les situacions doloroses, cobrir-les. Només la persona que veu les coses com són, i plora en el seu cor, és feliç i serà consolada. La consolació de Jesús, no la del món". També són benaurats els mansos en aquest món que des de l'inici és un món de guerres, un món on es baralla per tot arreu, on per tot arreu hi ha odi. I Jesús diu: “res de guerres, res d'odi, pau, mansuetud".

Feliços el que tenen fam i set de justícia, benaurats "els que lluiten per la justícia, perquè hi hagi justícia al món". El papa Francesc ha ressaltat que "és molt fàcil entrar en les esquerdes de la corrupció", "aquesta política quotidiana de l'intercanvi. Tot és negoci". El que no és pot negar "quantes injustícies. Quanta gent que pateix per aquestes injustícies". D'aquesta manera, Francisco recorda que Jesús diu: "benaurats aquells que lluiten contra aquestes injustícies"; destacà que els misericordiosos són benaurats "perquè trobaran misericòrdia" i els compassius, "els que perdonen, els que entenen els errors dels altres". Tot seguit afegí "benaurats els purs de cor, que tenen un cor senzill, sense brutícies, un cor que sap estimar amb aquesta puresa tan bonica. Feliços els qui treballen per la pau. Però, és tan comú que siguem treballadors de guerra o almenys treballadors de malentesos!”. Benaurats els perseguits per la justícia. El Papa ha recordat quanta gent "és perseguida, ha estat perseguida simplement per haver lluitat per la justícia".

El papa ha acabat la seva reflexió afirmant que les Benaurances "són el programa de vida que proposa Jesús", "tan senzill, però tan difícil". Amb claredat ha afirmat que "si nosaltres volguéssim alguna cosa més, Jesús ens dóna també altres indicacions” de forma contundent quan explica quin és el "protocol sobre el qual serem jutjats" tal com està recollit en el capítol 25 de l'Evangeli de Mateu. "Vaig tenir gana i em donàreu menjar, tenia set i em donàreu beure, estava malalt i em vau visitar, era a la presó i vinguéreu a veure". Amb les benaurances i aquest fragment de l’Evangeli de Mateu, el Papa Francesc afirmà que "es pot viure la vida cristiana a nivell de santedat".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada