dilluns, 30 d’octubre del 2017

L’Alcorà, paraula de Déu per obra humana. VII

La tradició musulmana acceptada tant per sunnites com xiïtes, encara que aquests últims amb algun matís, afirma que l'Alcorà es va compondre tal com diuen els hadits recopilats per Al Bujari. Tot el que la tradició islàmica diu sobre l'Alcorà està basat en els hadits recopilats per Al Bujari al segle IX (810-870) en el seu llibre "Virtuts de l'Alcorà", (volum 6, llibre 61 del recull de hadits Sahih al Bujari). En uns quants paràgrafs al Bujari explica com es va revelar i va transmetre l'Alcorà. Aquesta versió, i no una altra, va ser acceptada com a oficial per l'islam sunnita.

Segons al Bujari després de la mort de Muhammad la comunitat de creients començà a recopilar la seva revelació dispersa entre textos escrits i el record dels seus deixebles, i els dirigents de la comunitat es van enfrontar al repte de donar a aquest conjunt de material recopilat una fórmula escrita. En el temps d'Abu Bakr, el primer líder de la comunitat, s'havia fet un primer encàrrec a Zayd ibn Thabit de començar a recopilar els materials de la revelació, encàrrec que va ser confirmat pel següent líder, Umar, per por a la desaparició dels memorions, persones que sabien l'Alcorà de memòria, en alguna de les batalles en què estaven compromesos els musulmans. Aquesta tradició explica que a la batalla de Yamama havien mort molts d’aquests memorions i els dirigents de la comunitat musulmana temeren que es pogués perdre alguns aspectes del llegat de Muhammad.

No deixa de sorprendre, segons la pròpia narració de al Bukhari, que quan Zayd va rebre l'encàrrec li digués a Abu Bakr: "¿com pot fer una cosa que l'enviat de Déu no va fer?". L’islamòleg A.L. Prémare interpreta que aquesta frase significava que fins aquell moment ningú havia posat per escrit la revelació de Muhammad. Finalment, va ser Uthman, el tercer líder de la comunitat musulmana després de la mort de Muhammad, qui va manar recol·lectar el material dispers de la revelació per formar l'Alcorà tal com explica al Bujari. El relat facilitat per aquest autor assegura la cadena de transmissió, el isnad, que assegura que és autèntic el que s'ha dit, perquè l'encàrrec donat per Abd Bakr el va continuar Umar i el va acabar Uthman.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada