dimecres, 6 de març del 2019

Quaresma


Avui és dimecres de cendra. Les lectures proposades per la litúrgia catòlica ajuden a trobar el sentit del temps de Quaresma i acompanyen l’itinerari espiritual d’aquestes quaranta dies que ens conduiran a la festa de la Pasqua. En l’imaginari col·lectiu el temps quaresmal es presentat ple de mortificacions, renúncies i penes. La idea del dejuni resumeix perfectament l’estereotip popular de la Quaresma. La cultura contemporània té una caricatura del sentit del dejuni cristià. El profeta Isaïes es deuria trobar en una situació similar i escriví una reflexió per aclarir el sentit que ha de tenir tot temps de penitència i el valor just que cal donar al dejuni.

Isaïes escriví: “Sí, però el dia de dejuni tracteu de negocis i feu treballar tots els vostres obrers. Sí, passeu el dejuni en disputes i baralles i clavant impiament cops de puny. No són pas dejunis com els d'avui que faran sentir a l'altura la vostra veu. ¿És això un dejuni que sigui del meu gust, un dia en què l'home es mortifica? Vinclar el cap com un jonc, estirar-se sobre el sac i la cendra: ¿és d'això que tu en dius un dejuni, un dia agradable al Senyor? ¿No és aquest el dejuni que jo voldria —oracle del Senyor—: Rompre les cadenes injustes, desfer els lligams del jou, deixar anar lliures els oprimits, trencar tots els jous? ¿No ho és, partir el teu pa amb el qui té fam, acollir els qui no tenen casa? Si veus algun nu, vesteix-lo, i no neguis l'almoina als teus connacionals. Aleshores la teva llum esclatarà com l'aurora, la teva ferida se cicatritzarà aviat. La teva justícia anirà al teu davant, i la glòria del Senyor darrera teu. Aleshores, si crides, el Senyor et respondrà; si demanes auxili, dirà: "Aquí em tens! ". Si elimines d'enmig teu el jou, la difamació i el parlar malèfic; si dónes el teu pa al qui té fam, si satisfàs la gana del necessitat, la teva llum brillarà en les tenebres i el teu foscant serà com el migdia”. (Is 58,3-10).

El dejuni és un camí pel renovellament interior. La serenor d’ànima que permet sentir la pau íntima és possible si el dejuni practicat neix d’un penediment sincer i la decisió d’obrar tal com proposa el profeta Isaïes. El dejuni ascètic té sentit si serveix per estimar més, fer el bé i actuar a favor de la justícia. Aquest és el dejuni que plau a Déu perquè aporta disponibilitat a l’amor i dóna sentit a la conversió de cor. Com ens proposa el profeta Joel, “ara, convertiu-vos a mi amb tot el vostre cor; dejuneu, ploreu, poseu-vos de dol! Esquinceu-vos el cor, i no els vestits! Convertiu-vos al Senyor, el vostre Déu” (Jl 2,12-13). El temps de Quaresma ha de servir per una conversió de cor i descobrir quins són els camins que Déu proposa a la humanitat per trobar el ple sentit de la vida. Perquè cadascú de nosaltres hem de ser testimonis vius cada dia de l’anunci joiós que serà proclamat durant la Pasqua. Però, som febles i dissortats, de tal manera que defallim en aquest propòsit. Per això demanem el perdó de les nostres mancances i implorem l’ajut per redreçar-nos novament per ser testimonis d’aquest amor reparador i salvador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada