divendres, 19 de desembre del 2008

Diàleg catòlic musulmà

Recentment s’ha celebrat a Roma, del 15 al 17 de desembre, el XI Col·loqui entre el Consell Pontifici per al Diàleg Interreligios i la World Islamic Call Societ. Els líders catòlics i musulmans afirmen que han d'afrontar de forma conjunta les crisis que puguin sorgir entre ambdues comunitats. Aquest encontre és una bona notícia a favor del paper positiu de les religions per la pau i la cohesió social.

Ambdues delegacions, la catòlica presidida pel cardenal Jean-Louis Tauran, president d'aquest dicasteri, i la musulmana, dirigida per Ibrahim Rabu, representant de la WICS, foren rebudes pel Papa. En un comunicat de quatre punts fet públic per la Santa Seu, els participants en el Col·loqui (12 de cada confessió religiosa) han fet públic un comunicat sobre els eixos del seu diàleg. Aquest diu:

1) La primera i més important responsabilitat dels líders religiosos és de naturalesa religiosa, d'acord amb les seves tradicions religioses respectives, complint fidelment a través de l'ensenyament, bones obres i l'exemple, per tant, i per tant, servir a les seves comunitats per a la glòria de Déu.

2) Tenint en compte el paper que les religions poden i han de tenir en la societat, els líders religiosos també tenen una funció cultural i social que ocupar en la promoció de valors ètics fonamentals, tals com la justícia, la solidaritat, la pau, l'harmonia social i el ben comú de la societat en el seu conjunt, especialment cap als necessitats, els febles, els immigrants i els oprimits.

3) Els líders religiosos tenen una responsabilitat especial cap als joves, que requereixen una atenció especial a fi que no caiguin víctimes de fanatisme religiós i el radicalisme, i que rebin en canvi una bona educació que els ajudi a convertir-se en constructors de ponts i agents de pau.

4) Tenint en compte que són possibles crisis de diversa naturalesa, fins i tot en les relacions interreligioses, tant a nivell nacional com internacional, els líders religiosos han d'aprendre a prevenir, afrontar i posar remei a aquestes situacions, evitant la seva degeneració en violència confessional. Això requereix un respecte mutu i un coneixement recíproc, tant en el cultiu de les relacions personals com en el foment de la confiança mútua, amb la finalitat de ser capaces d'enfrontar junts les crisis quan ocorrin.

Els participants han acordat, finalment, tornar a reunir-se en Trípoli (Libia) dintre de dos anys.

1 comentari:

  1. Jo he llegit l'Alcorà de préstec en una biblioteca de Catalunya i no diu rés de la Guerra Santa que altres col·lectius islàmics pregonen. L'Alcorà pel que veiem és un libre que te moltes versions i en cada versió s'hi poden afegir més textos complementaris, o bé, treure certs textos, i sembla que no tingui un "cànon" inamovible. Esta molt bé que fàcin aquestes reunions en les quals els dirigents religiosos musulmans son els que n'han de treure més bones orientacions.

    ResponElimina