dilluns, 22 de desembre del 2008

Un temps de silenci per Nadal

El dia 24 a les 7 de la tarda en Joan Salicrú, en Ramon Bassas i altres amics ens conviden anar a la plaça de Sant Anna de Mataró a fer una estona de silenci. Només són 10 minuts. No ho podré ser-hi i suposo que altres persones tampoc. Però no per això deixaré de fer els deu minuts de silenci per fer allò que els promotors de la iniciativa proposen: “pensar un xic. En el que ens importa, en el que val la pena, en el que volem ser”.

Convido a totes aquelles que persones que puguin que facin aquesta estona de silenci. Es pot fer en qualsevol lloc. Només cal aturar-se un moment. Només el silenci ens permet escoltar als altres. Estar en silenci no vol dir callar. Vol dir escoltar. Perquè volem escoltar hem de callar. Escoltar als altres; escoltar-nos a nosaltres mateixos. Per tenir silenci cal aturar l’acceleració de la vida. Si ho fem, podrem adonar-nos que estem envoltats de persones que quotidianament ens necessiten. El moment de silenci és també una oportunitat per escoltar-nos a nosaltres mateixos. Molts cops el soroll de l’ambient ens distreu del nostre silenci interior. No cal témer el silenci, però tampoc cal lloar el silenci com un absolut. Perquè hi ha silencis que són complicitats davant del sofrint. Llavors, no cal callar.

Hi ha homes i dones que han fet una opció de vida pel silenci. Potser els hauríem d’escoltar més quan transmeten la seva experiència del silenci. Paradoxalment, gràcies al seu silenci hem conservat el valor de la paraula. Alguns cops el silenci és també una manera de parlar. Sinó parem de parlar, els altres no podran parlar. Callar, molts cops és un servei als demés. Hi ha un proverbi hindú que diu: “quan parlis, procura que les teves paraules siguin millors que el silenci”. Un proverbi àrab expressa la mateixa idea: “no obris els llavis si no està segur del que vas a dir, el silenci és més bonic”. El Déu cristià ens convida molts cops els silenci per descobrir el silenci. En el llibre de Job Déu ens convida al silenci per entendre la saviesa: “Presta atenció, Job, escolta'm! Guarda silenci i deixa'm parlar. Si tens res a dir, explica'm; parla, que et donaré la raó; però si no has de dir res, escolta'm. Guarda silenci i t'ensenyaré la saviesa" (Jb 33,31-33).

Entrem al Nadal en silenci i recordem que els pastors, des del silenci del ras on estaven pogueren sentir l'anunci de l'àngel: "No tingueu por. Us anuncio una bona nova que portarà a tot el poble una gran alegria: avui, a la ciutat de David, us ha nascut un salvador, que és el Messies, el Senyor" (Lc 2,10-12).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada