En el darrer número de la revista Dialogal varies persones, de diverses creences i conviccions, opinen sobre si s’ha de celebrar el Nadal en l’escola pública. De totes les respostes voldria destacar la de Mohammed Halhoul, musulmà i portantveu del Consell Islàmic Cultural de Catalunya.
La seva opinió contrasta amb altres que pensen que, en nom de la laïcitat dels espais públics, fora millor celebrar, en lloc del Nadal, la festa del solstici d’hivern o el canvi d’estació. Mohammed Halhoul té una altra opinió. Afirma que “una tradició cultural i religiosa transmet uns valors (...) per això és imprescindible que des de l’àmbit escola es transmeti aquesta tradició. Conèixer i participar en la cultura d’un país des de l’edat escolar a través d’espais comuns lúdics i de diàleg afavoreix la integració dels nous vinguts (...) celebrar les festes de Nadal permet donar a conèixer la cultura del país i que, així, cada ciutadà pugui decidir lliurament com s’hi apropa. Crec que les característiques de la societat catalana actual fan necessari seguir celebrant les festes tradicionals a l’escola. Per garantir la cohesió social i preservar la identitat cultural”.
L’opinió de Mohamed Halhoul centra el debat sobre la celebració de les festes religioses incorporades en la tradició cultural del nostre país. Pretendre diluir aquesta presència en nom de la laïcitat de l’espai públic és un error. Primer, perquè la societat no és laica. La laïcitat afecta només als comportaments de les institucions de l’estat. La societat és religiosament diversa en la mesura que els seus membres tinguin vàries creences i aquesta pluralitat s’expressa en diferent intensitat segons la pròpia tradició cultural del país. En segon lloc, el respecte d’aquesta diversitat no significa pensar que totes les religions tenen la mateixa incidència en la conformació de l’imaginari social. Precisament, per respecte a l’actual diversitat religiosa cal respectar la influència de la fe cristiana catòlica en la nostre tradició cultural i, per defensa del principi laïcitat inclusiva, cal respectar que això sigui així i es faci en diàleg permanent amb les altres tradicions religioses presents al nostre país.
La meva més cordial felicitació a aquest Mohamed que anomenes. Ara resultarà que amb el temps els musulmans ens ensenyaràn a celebrar el Nadal religiós com convé.
ResponElimina