divendres, 20 de juliol del 2012

Petits miracles



Els nous miracles de les religions són certs. No són allò que la imaginació popular associa a esdeveniments màgics, inexplicables, que vulneren la raó humana. Els miracles socials estan associats a l’expressió popular de la fe en els espais públics. Les religions necessiten expressar-se i les persones religioses s'apleguen amb els que comparteixen la mateixa fe per afirmar-la i confirmar-la. Aquest fet no és personal, sinó comunitari; no és individual o privat, com pretenen alguns, sinó comunitari.

Es freqüent veure com totes les religions són presents al carrer per celebrar i expressar la seva fe. Les processons de setmana santa, les romeries (en els catòlics), les celebracions col·lectives (en els protestants) o les celebracions multitudinàries del ramadà o la festa de l'anyell en els musulmans són moments en el quals la religió relliga el sentiment de pertinença i aporta una comprensió col·lectiva de l’existència. Aquí es on hi ha el petit miracle social. Les persones, membres d'una societat individualitzada es troben, s’apleguen i esdevenen projecte col·lectiu des de la seva individualitat.

Avui, les tradicions cultural o religioses que humanitzen la societat són petits miracles. perquè contribueixen a modificar una realitat obstinada a ser d'una manera fragmentada en l’aïllament. Aquests nous miracles moderns mantenen viva l'esperança a partir de la força de la fe. Així, la realitat es torça i s'orienta cap una experiència humanitzadora que neix del desig de viure amb els demés. Per això resulten molt necessàries les manifestacions públiques de les religions perquè elles vertebren socialment enfront l’aïllament individualista. Sospito que la meva vivència particular dels miracles socials no deu ser massa consistent amb les tradicions religioses, però estic convençut que cada cop que una expressió religiosa s’expressa lliurament en públic, sigui en una processó o en una pregària col·lectiva, pot ser una petita contribució a la humanització de la societat. I quan això passa, es produeix un petit miracle.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada