divendres, 21 d’octubre del 2011

¿És islamista la primavera àrab?

La situació a Tunísia, a dos dies de les eleccions constituents, no està gens clara. La revista Jeune Afrique en la seva edició digital del 17 d’octubre analitza el que pot passar de forma immediata. A continuació resumeixo la seva anàlisi. Mentre que molts tunisians encara no saben per qui votar per l'Assemblea Constituent el 23 d'octubre, els fonamentalistes islàmics han entrat en el debat polític. Exigeixen als partits a definir quin són els valors que proposen com a model de societat.

A pocs dies de les eleccions de l'Assemblea Constituent, la tensió és evident. La prohibició de l'ús del nicab, junt amb la tensió provocada per l’emissió de la pel·lícula Persèpolis ha esperonat als fonamentalistes salafistes a fer sentir la seva veu. per fer sentir la seva veu. Aquests han convertit l’oració del divendres passat com una manifestació del “dia de la ira” Tothom ha quedat sorprès pel ressò d’aquesta iniciativa i la seva extrema violència. L’alternativa dels salafistes és una república islàmica i reprimir tot allò que representi modernitat. Aquesta actitud ha sorprès a tothom. Els sectors moderats de Tunísia han pres consciència de que el perill islamista és real. Hi ha una enorme preocupació per l’islamisme dels barbuts que sempre comencen les seves crítiques contra els creacions artístiques que consideren desviades. No obstant, els islamistes radicals estan condicionant l’agenda política. Els partits que es presenten a les eleccions han modificat la seva estratègia electoral i ara comencen a parlar de la seva visió de la societat i els valors que proposen.

Els analistes dubten si els fets de la setmana passada debilitaran al partit islamista moderat Ennahdha, el favorit per guanyar les eleccions constituent. El cert és que l'opinió pública, moderada per naturalesa, no diferencia massa entre als salafistes que criden a la jihad i els islamistes més moderats. Tot i que, moltes persones pensen que entre Ennahdha i els salafisteshi ha una petita diferència, tots dos tenen els mateixos objectius, però mentre els d’Ennahdha vol fer-ho per etapes, els salafistes els volen assolir ja. Són les dues cares de la mateixa: l'Islam polític.

L’article de Jeune Afrique conclou que sigui quin sigui el resultat de les eleccions, els tunisians han d'aprendre a gestionar la interferència de la religió en la societat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada