divendres, 14 d’octubre del 2011

L’interès polític de la religió

¿Per què la religió té un interès per la política?. L’àmbit polític ha d’interessar-se per les religions perquè aquestes aporten valors i principis bàsics per la humanització de la societat. Les religions contribueixen a la recerca de la veritat i operen a favor de l’emancipació de les persones. Els seus valors i principis tenen la pretensió de ser universals. Les religions mostren la preocupació de la humanitat per vèncer el sofriment en el camí de la recerca de l’alliberament a través de la lluita per la justícia. En aquest combat les religions són una mirada al present que es projecte al futur i recorda el passat com una història de l’alliberament.

A més, les religions proposen una salvació que és universal perquè neix de la idea de la fraternitat. Mentre l’acció política sempre apareix com a parcial, o referida a un sector de la societat, les propostes de les tradicions de fe sumen. Existeix una història de la salvació que s’amplia en la mesura que la salvació és història. Tothom està convidat a experimentar la possibilitat de la salvació.

Finalment, les religions identifiquen un subjecte de l’experiència creient: els pobres, els que pateixen els que han de ser salvats. En la debilitat d’aquests exclosos les religions troben la seva identitat si opten per esdevenir una proposta de salvació per els marginats de la història. No és en la força dels poderosos, sinó en la confiança de que el Transcendent opera a favor dels que necessiten ser salvats. Aquesta visió modifica la lògica operant en l’àmbit polític i relativitza els seus absoluts perquè recorda que el valor suprem sempre és l’altre, el germà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada