diumenge, 10 d’abril del 2016

Estat Islàmic, canvia la seva estratègia a Europa

Durant mesos, molts analistes improvisats del terrorisme islamistes insistien que el perill pels europeus estava en la proliferació de llops solitaris escampats pel continent. Però les investigacions sobre el darrer atemptat de Brussel·les del 22 de març evidencien el seu lligam amb l’atemptat de Paris el 13 de novembre del 2015. El perfil dels terroristes implicats en aquests atemptats demostra que tots ells estaven perfectament entrellaçats a partir d’un nucli de gihadistes retornats de Síria. L’anàlisi d’aquestes persones aporta unes conclusions desconcertants i preocupants. Fins fa poc, tothom considerava que Estat Islàmic, a diferència d’al Qaeda, no estava interessat en atacar Europa. Més aviat, els seus objectius a curt terme, eren enfortir i ampliar els territoris conquerits a Síria i Iraq.

Els atacs a Brussel·les i París revelen un canvi en l'estratègia d’Estat Islàmic. Les investigacions sobre aquests atemptats demostren les estretes connexions entre les dues accions. Les evidències senyalen que existeix una extensa xarxa  de terroristes d’Estat Islàmic a Europa amb prou logística per actuar. Alguns analistes suggereixen que el nombre de retornats disposats a actuar a Europa són molts, es parla d’unes 400 persones. Per algunes dades aportades pel New York Times, Estat Islàmic té una unitat específica per dirigir les actuacions a Europa sota la supervisió directe del califa Abu Bakr al-Baghdadi.

La situació és preocupant. L’amenaça de l’Estat Islàmic a Europa és molt superior a la que es pensava en un primer moment. Res a veure amb les accions aïllades dels llops solitaris. Estat Islàmic té a Europa una xarxa operativa ben organitzada, entrenada i capacitada per actuar. No és improbable que, malgrat els bons resultats policials, baixi la intensitat del terrorisme d’Estat Islàmic. Es tracta d’una organització que s’ha tornat global i no hi ha indicis que abandoni la seva espiral d’atemptats a Europa. Ens hem de preparar per adaptar-nos  a aquesta nova situació. Si els serveis d’intel·ligència europeus no saberen en el seu moment copsar aquest canvi d’estratègia d’Estat Islàmic, és d’esperar que el governs europeus sàpiguen adoptar ara les accions polítiques pertinents per evitar que la barbàrie del terror malmeti els valors democràtics i la convivència a Europa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada