dimecres, 19 d’abril del 2017

Abd al Malik, califa omeia a dos temps


A la mort de Muawiya, el primer califa omeia, l’any 680, el succeí el seu fill Yazid que fou califa entre 680 i 683, que fou succeït després per Muawiya II que dimití de califa l’any 684 sense cap successor clar. Mentrestant, els sectors contraris a la consideració del califat com una institució hereditària s’aglutinaren entorn a Ibn al Zubayr que des de La Meca es proclamà califa i aglutinà la majoria de musulmans exceptuant Síria. Els omeies, reduïts al seu feu de Síria decidiren atorgar el califat a Marwan que fou califa entre 684 i 685. A la seva mort el succeí el seu fill Abd al Malik, l’any 685, no va aconseguir moltes adhesions entre els musulmans més enllà dels omeies siris.

Aquesta situació reflecteix les dificultats que va tenir el clan dels omeies per assegurar-se el poder de la comunitat musulmana després de la mort de Muawiya. Malgrat el llarg califat de Muawiya, entre 661 a 680, els omeies no van aconseguir afermar la seva autoritat política, de tal manera que a la mort d'aquell, els esdeveniments successoris van obrir una gran inestabilitat política que va conduir a una nova i llarga guerra civil. Els següents califes, breus al capdavant de la comunitat musulmana, Yazid i Muawiya II, no van resoldre els problemes polítics oberts pels problemes de governança dels omeies. En aquest context, a la mort de Muawiya II, 685, alguns musulmans de Síria van escollir líder de la comunitat a Abd al Malik, mentre que la resta van abandonar als omeies i van prestar jurament de lleialtat a Ibn al Zubayr qui s'havia proposat com a líder dels musulmans a la Meca.


La contraposició dels dos lideratges, Abd al Malik i Ibn al Zubayr marcarà profundament el desenvolupament de la comunitat musulmana. Fins al punt que la segona guerra civil s'ha de donar per conclosa amb la derrota i mort d'Ibn al Zubayr a l'any 692 i es considera que aquesta data, no la de 685, és la que s'hauria de prendre com a referència per situar realment l'inici real del lideratge polític d'Abd al Malik en la comunitat musulmana novament reunida sota una única autoritat. A partir d'aquest moment Abd al Malik va poder emprendre la tasca de facilitar la transformació de la primitiva societat tribal musulmana a una nova societat organitzada sobre uns nous valors i unes institucions que permetessin la construcció d'un estat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada