dilluns, 29 de febrer del 2016

Antecedents de l’Islam 16. Els natzarens sedueixen als àrabs

Un dels grups mixtes que habitaven Latakia eren els Quraix que donaven lloc al "Han al Quraysiy" (caravanserrall dels Quaraix) o “Khan el Qurashiye” en algunes cartografies antigues. Aquest indret és el lloc de referencia de la tribu Quraix, de la qual surten els quraixites, referenciada allí des de temps antics fins els dies d’avui. Abans d'establir-se al nord de Síria, com a Quraixites, aquest tribu estava més a l’est tal com diuen algunes cròniques on eren coneguts per les seves cruel ràtzies. Aquesta tribu deuria participar en el comerç de la seda, circumstància que explicaria que el seu caravanserrall es trobés a prop del port de Latakia. La cristianització d’aquesta tribu, més enllà de la seva pacificació, també hauria estat útil per l’expansió del projecte natzarià.

¿Com seduïren els natzarens als àrabs? Diu Olaf que l’eix principal de la predicació dels natzarens  per atraure els àrabs a la seva causa fou : "Els natzarens, som jueus, descendents d'Abraham a través del seu fill Isaac. Vosaltres, els àrabs sou descendents d'Abraham a través d'Ismael. Així que compartim el mateix avantpassat il·lustre, que passà a ser el fundador de la religió veritable. Som cosins, som germans. Formem la mateixa comunitat, la mateixa "umma", de manera que compartim la mateixa religió veritable. Cal obeir les mateixes lleis dels textos sagrats de Moisès al rebre la Torà (el que es conserva en el medi ambient natzarè que ha evolucionat de manera diferent en els jueus rabínics). Cal obeir els manaments del Messies Jesús, l'evangeli (el primer evangeli el de Mateu, conservat i modificat pels natzarens,). Per tant, hem de realitzar el mateix projecte de conquesta de la Terra Promesa, Jerusalem i la reconstrucció del temple. Vosaltres, àrabs, ens he de prometre fidelitat a nosaltres els vostres cosins de sang, per a nosaltres els germans grans en la veritable religió. I després us conduirem, plegats, a salvar el món, afavorint la tornada a Jesús a la terra, per erradicar el mal, al capdavant dels nostres exèrcits. I el seu retorn ens farà a nosaltres, fill d'Isaac, i a vosaltres, fills d’Ismael, el seus elegits el seu nou regne, el seu braç armat ". Això és una promesa messiànica en tot regla. Mentrestant, calia anar conquerint terreny i acumulant botí per la conquesta definitiva de Jerusalem. Segons diu Olaf dins l’Alcorà hi ha traces d’aquesta predicació.

Per tal d’explicar els seus propòsits als àrabs els natzarens editaren uns escrits per  formar a predicadors àrabs i traduïren els seus textos, escrits en siri-arameu, a l’àrab. També s’adaptaren algunes pràctiques pròpies dels natzarens al context cultural àrab. Una d’aquests pràctiques fou la circumcisió. Un dels materials traduïts a l’àrab foren els seus leccionaris. Un leccionari és un llibre litúrgic que presenta lectures i comentaris dels textos sagrats. Els leccionaris dels natzarens contenia extractes de la Bíblia, tant de l’Antic com del Nou Testament. En la llengua sirio-aramea els cristians anomenaven a aquests leccionaris qor’ono que es transliterat a l’àrab com qur’ân, és a dir, Alcorà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada