dimarts, 9 de febrer del 2016

Antecedents de l’Islam 7. Jueus rabínics i askhenazís

Davant de la invasió i ocupació de Jerusalem els jueus no cristians s’anaren polaritzant progressivament en dos grups que tenien visions molts diferents de la seva fe.

El primer i més important fou la corrent farisaica que aparegué a finals del segle I a Babilònia en el món dels parts després de la Segona Guerra dels Jueus. Privats de la seva adoració, accepten més o menys resignats la fi de la religió i sacerdots del temple. Ara, en lloc del Temple, les sinagogues seran els llocs d’adoració i culte, i els rabins seran les persones que s’ocuparan de mantenir aquest llocs sagrats. Es centren exclusivament en la Llei i els seus comentaris: és l’anomenada reforma del judaisme rabínic. Aquest judaisme condemna severament el cristianisme i Jesús és ridiculitzat; es critica la seva interpretació dels textos sagrats. Aquest corrent rabínica incorpora en les oracions maledicció contra els jueus cristians. Segueixen una llei oral o Torà oral, que manté viva les antigues interpretacions de les Escriptures o les adapten segons del cas. Tot això donarà origen a la Mishná i els Talmuds dits de Jerusalem i Babilònia que són els comentaris a la Mishná. Aquests foren escrites respectivament en els segles 4 i 5 i s'incorporen a la Torà i als altres llibres considerats escrits sagrats.

Un altre grup jueu menys conegut que l’anterior sorgí de les famílies sacerdotals que no donaren suport a la primera guerra jueva. Aquests jueus havien fugit de Jerusalem i s'havien refugiat a les comunitats jueves de Crimea. Sembla que aquest grup participà en la creació del regne de Khazar (entorn el Volga, al sud de la Rússia d’avui). Aquest moviment rebutjà durant molt de temps el Talmud. Khazar es convertí en un important imperi que es prolongarà fins al segle 13. En el seu territori coexisteixen diversos grups com els khàzars, d'origen mongol, i els jueus, que són els que dominaran el poder polític. Això explica que molts khàzars siguin jueus. Els khàzars són els predecessors del judaisme askhenazi, el majoritari avui entre els jueus d’Israel. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada