dimecres, 2 de març del 2016

La crisis dels refugiats al servei d'Estat Islàmic

 La situació dels refugiats que volen entrar a Europa segueix igual. La pressió continua i la seva insistència evidencia les limitacions de la política comunitària. Aquesta situació posa de manifest la incapacitat de la política europea de trobar una solució compartida que sigui una acceptable política d’asil i refugi. La persistència del problema corrou la dèbil unitat dels països de la Unió i aflora les seves tensions internes. Sovint es senten veus de l’extrema dreta que treu pit amb les seves arengues racistes. Suaument, Europa s’escola cap un enduriment del seu cor vers la necessària solidaritat que reclamen els milers de refugiats amuntegats a Grècia o esperant pacientment a Turquia per creuar el mar.

¿Per què aquestes persones, la majoria de religió musulmana, no han anat a demanar asil a altres països musulmans amb més recursos com poden ser Aràbia Saudita o alguna de les monarquies del Golf?. Sembla que hauria estat el més natural: la solidaritat a partir de compartir la mateixa fe. Però no ha estat així. Una possible resposta a la pregunta és afirmar que aquests països no volen aquests refugiats. Sens més. ¿Per què no els volen?. Aquí poden temptejar-se vàries respostes. Per exemple, els països àrabs possibles receptors dels refugiats són de majoria sunnita, mentre que una part dels refugiats poden ser xiïtes. Si això fos així la insolidaritat dels sunnites fora una extensió de les causes dels enfrontaments protagonitzats per Estat Islàmic. La nova fitna musulmana

Però, pot haver-hi una altra explicació més subtil. La crisi dels refugiats ha estat ocasionada per afeblir més a Europa i situar a primer pla les seves contradiccions. Si això fos així, l’Estat Islàmic hauria aconseguit un èxit important sense necessitat de practicar la seva estratègia del terror. Els refugiats serien un instrument al servei de la política desestabilitzadora propiciada per Estat Islàmic. A més, el creixement del populisme de dretes, pot afavorir l’increment de la islamofòbia a Europa la qual cosa pot capitalitzar Estat Islàmic per agitar les comunitats musulmanes. Tot són hipòtesis que valdrà la pena verificar si són certes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada