dimecres, 13 de desembre del 2017

Observatori de la islamofòbia en la premsa

Avui s’ha presentat l’observatori sobre la islamofòbia en el mitjans de comunicació escrit. Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’IEMED, la fundació AL FANAR pel coneixement àrab associats amb la fundació Tres Culturas, la Casa Àrab y FUNDEA (Fundación Euroárabe de Altos Estudios (FUNDEA) amb el suport acadèmic de la universitat de Múrcia, campus Marenostrum. És una iniciativa pionera en tot Europa. Aquestes institucions, de l’àmbit governamental i del sector privat no lucratiu, han creat una pàgina web on s’analitza, de manera continuada, les notícies elaborades pels diaris que tenen a veure amb l’islam. L’objectiu d’aquesta anàlisi és identificar com moltes notícies expliquen, de manera voluntària o involuntària, les notícies relacionades amb l’islam transmetent actituds islamòfobes.

S’analitzen permanentment la versió digital dels sis diaris amb més difusió estatal. A partir d’un sistema d’indicadors, consultables en la pròpia pàgina web com a garantia de transparència del mètode emprat, s’identifiquen si les notícies signades per algun membre de la redacció del diari té un enfoc que pot qualificar-se d’islamòfob. Aqust mètode permet identificar les notícies en tres categories: vermell (islamofòbia activa), ambre (islamofòbia passiva) i verd (no islamofòbia). Fins el dia d’avui s’han analitzat més de 1.000 notícies, de les quals, entorn el 65% poden ser qualificades de presentar algun tipus d’islamofòbia. A la mateixa pàgina web, s’ofereixen diversos recursos i bones pràctiques que poden fer servir els periodistes per recollir informació sobre l’islam i, si volen, corregir la seva manera d’abordar aquests temes per evitar caure involuntàriament en enfocs islamòfobs.

La consulta de la web hi ha un interessant apartat d’estadística on es mostra l’estudi de la situació de la islamofòbia en aquests diaris. Les primeres dades del tractament informatiu han revelat que les notícies més islamofòbia són aquelles que parlen de les dones i l’islam. L’any proper, segons han explicat els promotors d’aquesta iniciativa que ampliaran els medis escrits analitzats així com alguns medis televisius. Els promotors d’aquesta iniciativa confien que la pressió social contribuirà positivament a modular la manera com els mitjans de comunicació escrita tracten el tema de l’islam.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada