diumenge, 26 de febrer del 2012

Cainisme

Des de fa uns dies un conegut rotatiu, dia si i dia també, s’ha dedicat a explicar els negocis d’un càrrec públic i procurar que el lector, a través d’un calculat joc d’associacions, deduís conclusions morals, i polítiques, de la qüestió. Al final, el tempo del qual també sembla haver-lo decidit el rotatiu, el judici sembla que podria traspassar l’àmbit moral per situar-se en l’esfera dels tribunals. Està per veure si serà així. Però, la manera de presentar la notícia torna a provocar una certa confusió en el lector de tal manera que, en la seva composició mental, fàcilment pot passar d’una suposició a una suposada evidència clara.

No pretenc fer cap valoració del fet. No em pertoca i, mentre no es demostri el contrari, tothom es respectable i honorable. Per més que els diaris s’hagin convertir en tribunals de paper. Això és un problema, perquè algunes persones aprofiten els medis per resoldre els seus conflictes personals o particulars. Resulta curiós que la majoria de les notícies que situen el seu punt de mira en la honorabilitat d’una persona el seu origen son simples filtracions de parts interessades que, en lloc d’anar directament als tribunals a presentar una denuncia, s’amaguen en l’anonimat i es dediquen a passar sota ma papers i més papers. Que, en moltes ocasions, com s’ha pogut veure recentment, no estan suficientment contrastats. Que fàcil és construir una notícia espectacular.

Al contemplar aquesta situació penso en el relat bíblic d’Abel i Cain. El crim d’aquest i la seva actitud crispada davant de Déu: “que potser sóc el guardià del meu germà?. El Senyor li replicà: - Què has fet? La sang del teu germà clama a mi des de la terra!” (Gn 4,9b-10) ha donat una expressió força descriptiva del que passa sovint en l’àmbit polític, al igual que en altres àmbits de la societat, el cainisme. En castellà hi ha una dita que diu “Dios líbrame de mis amigos que de mis enemigos me cuido solo” o una altra expressió que diu “"Al suelo que vienen los nuestros”. Què trist que la política hagi de manipular el cainisme per consolidar els jocs de poder.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada