diumenge, 14 de juliol del 2013

Mentides polítiques


He trobat interessant la recent iniciativa dels promotors de la pàgina web El Mentirómetro. Es tracta d’una plataforma amb voluntat de documentar les falsedats que afirmen els polítics. La web, creada i gestionada per un equip tècnic i investigador, pretén ser una base de dades de les mentides que habitualment diuen els polítics. És un brillant iniciativa perquè aquesta base de dades és un bon instrument per combatre la manipulació de la memòria que sovint utilitza alguns dels nostres polítics. La idea de crear aquesta plataforma va sorgir a partir de The Obameter, web que mesura el grau d’acompliment de les promeses del president dels Estats Units, Barack Obama, i a partir del Morsimeter que fou creada a Egipte per comptabilitzar les promeses del deposat Mohamed Mursi.

La mentida és una de les grans temptacions dels polítics. Molts consideren que el temps fa desmemoriats als ciutadans i noves mentides poden confondre la seva memòria. Els cristians estem cridats a ser testimonis de la veritat i no de la mentida. A Siràcida 7,13 es llegeix “no vulguis mentir en cap ocasió, que de la mentida no en surt res de bo”. Varis salms, de forma més explícita alerten als governants contra el perill de dir falsetats. El salm 10,7 es diu “té la boca plena de malediccions, d'enganys i violència; amaga sota la llengua conjurs i maleficis”, i el 37,30 diu “el just té als llavis la saviesa, la seva boca diu la veritat”. La mentida o l’engany no poden ser moneda d’ús en la política. Qui diu mentides mostra la pobresa del seu cor, “tot el que es diuen els uns als altres és mentida, fruit de llavis aduladors i d'un cor fals” Sl 12,3. En un altre lloc ens alerta de que “si un governant escolta les mentides farà que els súbdits es tornin dolents”  Pr 29,12 mentre que el profeta Jeremies advertia “la seva llengua, com un arc, tira mentides, amb falsedats es fan amos del país, passen de fer mal a fer més mal, i a mi no em coneixen. Ho dic jo, el Senyor” (Jr 9,2).

Els politics haurien de ser amants de la veritat. En aquest sentit, són útils les paraules del salm 141,3 “posa'm, Senyor, una guarda a la boca, posa sentinelles a la porta dels meus llavis” per tal de no dir mentides o com diu el salm 34,14 “guarda't la llengua del mal, que no diguin res de fals els teus llavis”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada