dimecres, 28 de febrer del 2018

Sikhisme VII – Expansió de la comunitat


Durant temps els sikhs governaren teocràticament una gran confederació de regnes coneguda com l’imperi sikh. Però la política colonial dels britànics anul·la aquest regne i, després de dues guerres entre els sikhs i els britànics, s’anul·la la confederació i els sikhs s’integraren en la colònia britànica de la Índia. L’extensió del sikhisme ha anat estretament lligat amb l’evolució de la consciència nacional del Panjab. Aquesta regió de la Índia sempre ha volgut ser un estat independent, però l’evolució geopolítica dels seu entorn no ha permès assolir aquesta aspiració. Primer, perquè la creació de l’estat indi al segle XX i la creació posterior de l’estat del Pakistan comportà la divisió en dos del Panjab (1947) i després, el Panjab indi ha estat dividit entre varies regions de tal manera que el territori inicial panjabí ha quedat enormement fragmentat.

Aquesta situació ha afavorit la radicalització política dels habitants del Panjab indi de tal manera que en la dècada dels anys vuitanta del segle XX sorgiren diversos grups terroristes on les demandes polítiques anaven unides a les religioses. El nacionalisme panjabi ha propiciat alguns intents fracassats de declaració unilateral d’independència. La tensió entre la comunitat sikh i el govern indi fou molt gran, de tal manera que el govern efectuà un gran repressió sobre els sikhs, moriren milers de sikhs, i aquests, com a resposta assassinaren la primera ministre Indira Ghandi per la seva escolta que eren sikhs.

Hi ha uns 25 milions de sikhs en tot el món dels quals un 75% viuen al Panjab indi on representen el 60% de la població. La globalització ha afavorit la migració dels sikhs a altres països preferentment a Canadà, a l’est d’Àfrica, Orient Mitjà, Regne Unit, Austràlia, Estats Units, Nova Zelanda i països de la Unió Europea. A Catalunya la religió sikh està representada per varis temples. A Catalunya hi ha 10 Gurdwares entre els quals destaquen els Gurdwara Nanaksar, el Gurdwara Guru Darshan Sahib, el Gurdwara Sri Guru Ravi Das Bhavan on s’apleguen els seguidors del guru Ravi Das Bhavan. La comunitat sikhs catalana està present a Barcelona, Santa Coloma de Farners, Olot i Salt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada