dilluns, 19 de febrer del 2018

El millor dejuni per aquesta Quaresma


He llegit la darrera carta dominical de l'arquebisbe de Barcelona El millor dejuni d’aquest Quaresma i he quedat atònit. Pensava que després de la nota conjunta de tots els bisbes catalans sobre el moment polític, els ordinaris dels llocs donarien mes llums, desenvoluparien alguna idea nova per ajudar al discerniment dels seus feligresos i a la ciutadania en general perquè, com molt bé diuen, “a Catalunya existeix un problema polític de primer ordre que obliga a cercar una solució justa a la situació creada”. L’escrit del cardenal Omella, que vaig llegir en el full dominical de la meva parròquia al sortir de missa, comença amb un to pastoral molt clarificador que ajuda a entendre el sentit de la Quaresma. En la primera part de la carta, l’arquebisbe comenta que la Quaresma és un bon moment per revisar la vida interior i el temps litúrgic convida a entrar en contacte amb la paraula de Déu i escoltar la se veu. El cardenal Omella també comenta la importància del dejuni per recuperar el to vital interior i fer-nos adonar de les imatges, els objectes i les sensacions que reclamen la nostra atenció i ens distreuen.

L’arquebisbe barceloní suggereix algunes idees per fer el dejuni quaresmal. La seva primera proposta m’han deixat perplex. Aconsella com a pràctica del dejuni no reenviar missatges polítics a les xarxes socials perquè considera que cal distància i humor, i com alternativa proposa enviar només missatges que regalin alegria i pau. Ho he trobat tot plegat molt desafortunat. Per més que he rellegeixi el text no descobreixo la compassió i la misericòrdia que hem de tenir els cristians quan hi ha presos polítics i exiliats acusats d’uns delictes que no han comés. Personalment, m’hauria agradat més que el meu bisbe m’hagués ajudat a saber concretar avui les paraules del profeta Isaïes llegides a l’Ofici de Lectura del dimecres de Cendra i presenten el dejuni que agrada a Déu (Is 58, 6-8). Diu així el profeta: “El dejuni que jo aprecio és aquest: allibera els qui han estat empresonats injustament, deslliga les corretges del jou, deixa lliures els oprimits i trosseja jous de tota mena. Comparteix el teu pa amb els qui passen fam, acull a casa teva els pobres vagabunds, vesteix el qui va despullat. No els defugis, que són germans teus”. Aquest és el dejuni que plau a Déu, aquest és el millor dejuni d’aquesta Quaresma.

3 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Jo reenvio darrerament gran quantitat de missatges que regalen alegria i bon humor, perquè d'humor no en manca darrerament a les xarxes catalanes -i a d'altres que no ho són- suposo que com a mesura d'higiene mental per no caure en el marasme de tanta estupidesa judicial, política i mediàtica a que ens hem acostumat els que vivim en aquest pobre i desgraciat petit país...a Espanya ja li estaria bé que els catalans ens tornéssim a despreocupar de la política, com en aquells temps en que es vivia millor...encara que fos temporalment, perquè així "todo volveria a ser normal". I qui dies passa any empeny...

    ResponElimina