dimarts, 20 de febrer de 2018

Sikhisme - I


Fa uns anys vaig publicar una sèrie d’entrades dedicades a les religions. He pensat tornar-les a recuperar actualitzat els seus continguts. Començo aquesta sèrie amb  el sikhisme que s’anirà publicant durant varis dies alternats.

Els sikhs, el mot en panjabí significa "deixeble fort i tenaç", són seguidors dels ensenyaments del guru Nanak Dev (1469-1538) nascut a Talwandi, actualment Nankana Sahib, poble proper a Lahore, Pakistan. Aquest guru creà al segle XVI al Panjab (India) una religió que combina elements del bhakti hindú i del sufisme islàmic. Nanak Dev , després d'una important experiència interior, escriví el poema místic Jap Ji on explicà les bases de la religió sikh. Les paraules sikhs i sikhisme provenen de l’arrel sàncrita shishya que vol dir disciplina.

Durant els anys posterior, Nanak Dev viatge per tota la India, Nepal, Tibet, Persia i Afganistan explicant el sikhisme. Després d'aquests viatges Nanak Dev creà una comunitat shik a Kartarpur des d'on comença a difondre la religió sikh als nombrosos pelegrins que hi acudien. Per Nanak Dev la religió ha d'unir a les persones i no ser font de discriminació o d'enfrontament entre pobles, gènere i diferents creences. Els sikh són monoteistes, creuen en un sól Déu, anomenat  Ek Onkar (Vāhigurū "sense forma", "no observable", "etern") i els ensenyaments dels deu gurus recollits en el Siri Guru Granth Sahib Ji un llibre que es considerat com l’onzé i darrer gurú. Un sikh viu d'acord a les seves creences.

El sikhisme és la religió majoritària al Panjab, India. L’evolució del sikhisme està relacionada amb la pròpia història del Panjab. Aquesta regió de l’índia és un lloc de pas molts influït per les onades migratòries i per la pressió política dels territoris de l’entorn. Es calcula que hi ha vint-i-tres milions de sikhs per tot el món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada